Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menyeru dan memohon kerjasama orang ramai untuk tidak ambil mudah isu penyelenggaraan kenderaan bagi memastikan kelancaran pergerakan sepanjang mengharungi aliran trafik terutamanya pada waktu puncak atau musim perayaan.

Ketua Pengarah JPJ Dato’ Zailani Hashim berkata, pihaknya mendapati berdasarkan rekod pemantauan Unit Peronda Lebuhraya (UPLR), sepanjang tempoh Op Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena perayaan Tahun Baharu Cina 2023, bermula 18 hingga 23 Januari lalu, lebih kurang 31 buah kenderaan didapati rosak dan tersadai di jalan raya. Ia melibatkan beberapa lokasi di Zon Tengah, Zon Selatan dan Zon Utara.

“Ia melibatkan pelbagai kerosakan, antaranya enjin mengalami kepanasan melampau (over heating), bampar/skirting tertanggal, tayar haus/botak/pancit, kerosakan fungsi teknikal, wiring terbakar dan sebagainya.

“Apabila menggunakan kenderaan yang tidak diselenggara atau berada dalam keadaan yang kurang baik bagi tempoh perjalanan yang jauh dan lama, ia amat membahayakan pemandu, penumpang dan pengguna jalan raya yang lain apabila berlaku kerosakan secara tiba-tiba. Hal tersebut juga akan menyebabkan kelancaran pergerakan trafik menjadi perlahan, mendatangkan kesesakan yang tinggi dan boleh mengundang risiko kemalangan,” kata Zailani.

Justeru, orang ramai dinasihati untuk memastikan kenderaan diselenggara dengan baik termasuk membuat pemeriksaan berkala di Puspakom. Selain itu, jika mengalami sebarang masalah, orang ramai diminta untuk berhenti di lokasi yang sesuai dan selamat, tambahnya lagi.