KKR cadang lebarkan jajaran Lebuhraya PLUS dari Yong Peng Utara ke Senai Utara kepada 6 lorong

KKR cadang lebarkan jajaran Lebuhraya PLUS dari Yong Peng Utara ke Senai Utara kepada 6 lorong

Kementerian Kerja Raya (KKR) bercadang untuk melaksanakan projek pelebaran Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) secara berfasa yang melibatkan laluan dari Yong Peng Utara ke Senai Utara di Johor kepada enam lorong.

Menurut Menteri KKR, Alexander Nanta Linggi, cadangan projek yang dianggar melibatkan kos RM525 juta itu termasuk dalam Rolling Plan Ketiga, Rancangan Malaysia ke-12.

“Cadangan untuk menaik taraf Laluan Lebuhraya Utara–Selatan daripada empat lorong kepada enam lorong ini telah diambil maklum dan telah diteliti oleh Kementerian Kerja Raya memandangkan Level Of Service (LOS) telah mencapai LOS E hingga F (aliran trafik terlalu sesak) pada waktu hujung minggu dan musim perayaan.

“Walau bagaimanapun, kelulusan bagi peruntukan dana tersebut adalah tertakluk kepada pembentangan bajet baharu daripada Menteri Kewangan pada 24 Februari 2023 berdasarkan kepada keutamaan dan kedudukan kewangan Kerajaan. Sekiranya pelaksanaan pelebaran tersebut dilaksanakan dengan menggunakan dana Kerajaan, maka tiada kos di pihak syarikat konsesi, bermaksud tiada tambahan tol akan dikenakan kepada kepada pengguna lebuh raya,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat semalam.

Kenyataan ini dikeluarkan bagi menjawab soalan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) yang
telah mengutarakan isu projek pelebaran Lebuh Raya Utara-Selatan dari Yong Peng ke Johor Bahru yang menyentuh aspek kos dan sama ada ia akan membebankan rakyat melalui kutipan tol tambahan.

Nanta berkata bagi keseluruhan pelebaran jajaran sepanjang 195 kilometer dari Ayer Keroh, Melaka ke Johor Bahru, Johor dianggarkan menelan kos berjumlah RM7.5 bilion.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required