MBPJ perkenal had parkir dua jam di Seksyen 52

MBPJ perkenal had parkir dua jam di Seksyen 52

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) telah memperkenalkan had parkir di kawasan komersial Section 52 (PJ State atau PJ New Town) untuk memberikan laluan kepada lebih banyak ruang kosong kepada pengunjung di situ. Ini selari dengan apa yang dilakukan oleh Majlis Perbandaran Subang (MBSJ) di enam kawasan bawah seliaannya.

“Ketika saya melalui kawasan ini, jarang ada ruang parkir yang kosong,” ujar Datuk Bandar PJ, Mohamad Azhan Md Amir dalam sebuah laporan The Star. “Ia penuh hampir sepanjang masa oleh kenderaan mereka yang bekerja di sini. Ini akan menghindar orang lain daripada datang ke restoran di sini. Saya mahukan kawasan ini lebih mudah diakses oleh awam, dan dengan ini perniagaan juga akan menerima manfaat daripada pelaksaan had parkir dua-jam ini,” tambah beliau.

Bayaran untuk ruang parkir terhad dua jam itu (ditandakan dengan kotak oren) boleh dibuat melalui aplikasi Smart Selangor dan Flexi Parking. Di sepanjang Jalan 52/2 dan 52/4, 50 ruang parkir telah dikhaskan untuk ini, jadi pengguna yang ingin meletakkan kereta mereka dalam tempoh yang lebih lama boleh berbuat demikian di Kompleks A, yang tersedia 422 ruang. Selain itu, Kompleks C dengan 398 ruang juga terletak berdekatan bulatan Sultan.

MBPJ perkenal had parkir dua jam di Seksyen 52

Mohamad Azhan turut memaklumkan menjelang penghujung Mei ini, MBPJ akan memperluas ruang khas parkir terhad dua jam ini ke Seksyen 14 dan SS21 Damansara Utama. Beliau juga berkata yang MBPJ telah mengutip sebanyak RM15.4 juta pendapatan daripada parkir tahun lalu, jumlah tertinggi yang pernah dikutip oleh majlis perbandaran di Selangor.

Sementara itu, wakil rakyat Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran mengalu-alukan tindakan MBPJ itu dan mahukan lebih banyak ruang parkir masa terhad diperkenalkan. “Mungkin perlu dilanjutkan ke kawasan Seksyen 17 juga,” tambah beliau.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required