Puspakom tidak lagi monopoli perkhidmatan pemeriksaan kenderaan mulai Sept 2024 – Loke

Puspakom tidak lagi monopoli perkhidmatan pemeriksaan kenderaan mulai Sept 2024 – Loke

Menteri Pengangkutam, Anthony Loke, mengesahkan hasil keputusan Jemaah Menteri pada 17 Mac lalu bahawa tiada lagi monopoli Puspakom sebagai penyedia pemeriksaan berkala kenderaan motor berkuat kuasa 1 September 2024.

Katanya, perkhidmatan pemeriksaan berkala kenderaan motor yang diwajibkan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 akan dibuka kepada pihak berkelayakan dan memenuhi syarat ditetapkan selepas konsesi semasa Puspakom tamat pada 31 Ogos 2024, laporan Berita Harian.

“Konsesi untuk Puspakon akan diperbaharui. Walau bagaimana pun, perkhidmatan pemeriksaan ini tidak lagi eksklusif untuk Puspakom. Proses pelawaan kepada pihak yang berminat dalam menyediakan perkhidmatan tersebut akan dibuka selewat-lewatnya suku pertama 2024,” katanya sambil menambah keputusan ini diambil bagi menggalakkan industri pemeriksaan kenderaan yang kompetitif.

Puspakom tidak lagi monopoli perkhidmatan pemeriksaan kenderaan mulai Sept 2024 – Loke

Loke turut menjelaskan, perkara ini juga telah dibincangkan bersama Puspakom dan DRB-Hicom selaku pengendalinya. “DRB dan Puspakom tahu keputusan ini, kita sudah bincang bersama mereka. Perihal perbincangan itu tidak perlu saya dedah, tapi mereka mengambil maklum keputusan ini,” katanya.

Tambahnya, “Malah pada 2018 ketika kali pertama pentadbiran kerajaan Pakatan Harapan (PH), kita tubuh satu jawatankuasa untuk menilai semula semua monopoli dalam industri, tetapi ketika itu konsesi (Puspakom) masih berjalan dan hanya berakhir pada 2024.

“Jadi (kini) menghampiri tempoh itu, keputusan perlu dibuat segera sama ada mahu meneruskan konsesi ini atau tidak, saya bawa ke Kabinet dan minta konsesi ini dilanjut (tambahan 15 tahun), tetapi tiada lagi eksklusiviti kepada Puspakom, itu bezanya,” katanya.

Puspakom merupakan satu-satunya syarikat pemeriksaan kenderaan di Malaysia yang dilantik oleh kerajaan sejak tahun 1994 untuk menjalankan semua pemeriksaan mandatori bagi kenderaan komersil dan persendirian.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required