Sistem bayaran tol guna kad debit dan kredit akan bermula di Jambatan Pulau Pinang & BKE Sept ini

Sistem bayaran tol guna kad debit dan kredit akan bermula di Jambatan Pulau Pinang & BKE Sept ini

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) mengumumkan bahawa sistem bayaran tol terbuka seperti yang disebut oleh Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi baru-baru akan dilaksanakan bermula September ini di dua lebuhrayanya iaitu Jambatan Pulau Pinang dan juga Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE).

Menurut PLUS, sistem pembayaran terbuka ini bukan sahaja membolehkan pengguna membayar tol dengan menggunakan kad kredit atau debit, malah ia juga akan menerima bayaran tol menerusi Touch ‘n Go e-Wallet. Pengguna yang mahu menggunakan sistem pembayaran terbuka ini perlu melalui lorong-lorong RFID di plaza tol terlibat.

“PLUS akan bekerjasama dengan pihak Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dalam merealisasikan matlamat ini menjelang September yang akan datang. Malah, kami juga sedang giat membuat persiapan untuk mengadakan ujian pembayaran tol secara terbuka menggunakan kad debit dan kad kredit di Lorong RFID selain daripada e-wallet Touch ‘n Go di Jambatan Pulau Pinang.

“Manakala di Lebuhraya Butterworth-Kulim (BKE) pula, persediaan sedang dibuat untuk menguji sistem pembayaran terbuka menggunakan kad kredit atau debit di Plaza Tol Kubang Semang,” Ketua Pegawai Operasi PLUS, Datuk Zakaria Ahmad Zabidi dalam kenyataan yang dikeluarkan.

“Pihak PLUS sentiasa bersedia meneroka dan menguji kaedah-kaedah pembayaran tol yang lebih mudah dan memberi lebih keselesaan kepada pengguna lebuh raya,” tambahnya lagi.

Selain dari dua lebuhraya seliaan PLUS ini, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi baru-baru ini turut menyebut sistem bayaran yang sama juga akan dilaksanakan di empat lebuhraya lain di Selangor dan Kuala Lumpur September ini iaitu Lebuhraya Sungai Besi (Besraya), Lebuhraya Pantai Baharu (NPE), Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE)

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required