Pemandu kereta pendaftaran Singapura isi RON95, dakwa dirinya warga M’sia — ini tetap satu kesalahan

Pemandu kereta pendaftaran Singapura isi RON95, dakwa dirinya warga M’sia — ini tetap satu kesalahan

Termaktub dalam peraturan, kenderaan berpendaftaran luar tidak boleh mengisi minyak RON 95 di Malaysia. Bagaimanapun, terdapat beberapa situasi, ramai yang berkaitan masih melanggar peraturan ini dan terus juga mengisi bahan api dengan subsidi itu.

Baru-baru ini, ada sebuah kejadian yang dirakam videonya, dan dikongsi di laman Youtube SG Road Vigilante. Dalam video bertarikh 25 Mac 2023 itu, seorang pemandu Honda Odyssey dengan pendaftaran Singapura dilihat selesai mengisi minyak dan ditegur oleh individu yang merakam, memaklumkan kepadanya bahawa dia tidak dibenarkan mengisi RON 95 untuk kenderaan tersebut.

Pelaku membalas dengan menyatakan bahawa dia adalah warga Malaysia dan “berhak” untuk mengisi RON 95. Tetapi, hal ini tidak betul dan tetap salah. Peraturannya mudah: kenderaan dengan nombor pendaftaran luar selain pendaftaran Malaysia, hanya boleh mengisi minyak RON 97 dan bukannya RON 95 dengan subsidi.

Tidak kira sama ada anda orang Malaysia atau sebaliknya — tumpuan utama adalah kenderaan berkenaan didaftarkan di mana, bukan pemandu atau pemiliknya berasal dari mana. Pembelian diesel untuk kenderaan berpendaftaran luar juga ada peraturan yang membolehkan hanya 20 liter sehari sahaja diisi di stesen minyak, itupun hanya dalam radius 25 km dari sempadan Malaysia-Singapura.

Sesetengah stesen minyak telah menaikkan notis di pam untuk memastikan pemilik kenderaan berpendaftaran luar ambil maklum tentang perkara ini. Tetapi, tentulah masih ramai yang memilih untuk mengabaikan peraturan ini sama sekali dan terus dengan isian RON 95 — sesetengahnya ada yang mendapatkan bantuan daripada warga tempatan.

Pemandu kereta pendaftaran Singapura isi RON95, dakwa dirinya warga M’sia — ini tetap satu kesalahan

Jika anda berhadapan dengan situasi seperti ini, tegur pelaki dan maklumkan bahawa mereka tidak dibenarkan berbuat demikian, dan kemudian maklumkan pekerja stesen minyak terbabit. Tidak perlu bertindak keras atau tekan tombol kecemasan pam minyak kerana stesen berlainan mempunyai protokol keselamatan yang berbeza juga.

Anda juga boleh membuat aduan dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal-Ehwal Pengguna (KPDNHEP) menerusi platform digitalnya atau WhatsApp di talian 019-2794317. Paling penting, jangan ambil tindakan sendiri menggunakan kekerasan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required