Polis kesan taktik terkini scammer hantar e-mel ‘kompaun dan saman lalu lintas’ kepada orang ramai

Polis kesan taktik terkini scammer hantar e-mel ‘kompaun dan saman lalu lintas’ kepada orang ramai

Pelbagai jerat dan taktik digunakan oleh sindiket penipuan atau scammer untuk memperdayakan mangsanya. Terkini, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mengesan scammer menggunakan taktik dengan menghantar e-mel palsu kepada orang ramai yang mendakwa kononnya dikenakan kompaun dan saman lalu lintas.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nasri Omar, taktik itu dihantar secara meluas kepada e-mel individu dengan menggunakan logo rasmi PDRM bagi memperdaya masyarakat, laporan Harian Metro.

“Halaman itu memaparkan notifikasi bahawa individu terbabit memiliki saman di bawah kesalahan lalu lintas yang tertunggak dan perlu dijelaskan segera. E-mel itu juga mendakwa sekiranya ‘saman’ itu tidak dijelaskan, tindakan undang-undang akan diambil,” katanya.

Tambah beliau, e-mel itu turut menyatakan dan meminta pengguna membayar sejumlah wang secara dalam talian atau kandungan, melalui pautan yang turut disertakan menerusi e-mel berkenaan.

“Orang ramai dinasihatkan supaya sentiasa berwaspada dengan taktik sindiket penipuan. Adalah ditegaskan bahawa tiada sebarang transaksi pembayaran daripada pihak polis dilakukan melalui e-mel seumpama itu,” katanya.

Ingat, jangan mudah terperdaya dan terjerat dengan ‘jerangkap samar’ scammer yang mempunyai pelbagai taktik ini. Jika anda mendapat e-mel, mesej atau panggilan telefon seumpamanya, sila laporkan segera kepada pihak berkuasa. Dan jangan sesekali menekan pautan yang mencurigakan, takut hilang semua duit simpanan anda di dalam bank.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required