Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Mei lalu, Lexus Malaysia memperkenalkan model RX 350 Luxury generasi kelima untuk pasaran tempatan. Kini, kurang tiga bulan kemudian, syarikat itu membawakan pula varian tambahan terbaru untuk model yang sama, Lexus RX 500h F Sport 2023 dengan teknologi hibrid secara rasmi untuk pasaran di sini. Ia dibuka untuk tempahan bermula hari ini dengan harga RM498,888.

Lexus RX 500h F Sport 2023 sebagai penawaran yang lebih tinggi bagi varian sebelumnya memiliki banyak kelainan yang membezakan penawarannya. Rekaan spindle grille yang yang luas dan tidak berbingkai misalnya menjadikan wajah depan yang tegas dan tajam. Imej khusus ini dikukuhkan lagi oleh rekaan lampu utama Ultra Slim 3- Beam LED Projector dengan perincian gelap dan DRL bentuk L-nya.

Lebih penting ialah sistem janaannya: varian terbaru ini mempamerkan pengalaman panjang Lexus dalam membangunkan teknologi hibrid elektrik. Lexus RX 500h F SPORT 2023 memanfaatkan sistem hibrid baru yang terdiri daripada enjin tork tinggi 2.4-liter turbo yang digandingkan bersama sebuah motor elektrik.

Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Motor elektrik di bahagian depan itu ditempatkan antara enjin dan transmisinya menjana sebanyak 85 hp/292 Nm. Sementara itu, sebuah lagi motor elektrik di eAxle belakang menjana sebanyak 102 hp/169 Nm. Enjinnya pula menghasilkan janaan sebanyak 275 PS (or 270 hp) pada 6,000 rpm dan 460 Nm dari 2,000 hingga 3,000 rpm.

Sistem pacuan maju ini kemudiannya digandingkan pula dengan transmisi automatik enam-kelajuan, yang menghasilkan 371 PS kuasa dan 550 Nm tork secara keseluruhannya. Kuasa disalurkan ke semua roda melalui kawalan DIRECT4, sebuah teknologi pacuan eksklusif baru oleh Lexus. Ini membolehkan SUV ini memecut 0-100 km/j dalam masa 6.2 saat, angka yang boleh dibandingkan dengan SUV dengan enjin 3.0 liter turbocas.

Dengan motor elektrik yang menjadi penggerak utamanya, penggunaan minyak juga dapat dikurangkan sebanyak 20% berbanding varian biasa. Baterinya menggunakan jenis nickel-metal hydride (Ni-MH) 288 volt yang terletak di bahagian bawah tempat duduk belakang.

Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Sistem pacuan semua roda pintar DIRECT4 pula menggunakan motor elektrik berasingan dan inverter untuk mengimbangi kuasa dan tork antara gandar depan dan belakang dalam apa juga keadaan pemanduan. Ia akan sentiasa melaraskan tahap daya pacuan secara automatik antara dua gandar berkenaan, lebih pantas daripada apa yang sistem mekanikal mampu lakukan.

Lexus RX 500h F SPORT hadir dengan rim 21-inci aloi ringan dengan penyudah hitam kesat dan datang bersama profil tayar eksklusif 235/50R21. Ini memberikan keselesaan yang sangat baik di dalam kabin, begitu juga dengan kesenyapan dan cengkaman di permukaan jalan yang memang sudah sangat sinonim dengan jenama Lexus.

Lexus RX 500h F SPORT 2023 menggunakan platform GA-K (Global Architecture – K), yang memberikan ketahanan lebih baik untuk kelebihan keselesaan, maklumbalas serta kelincahan yang dapat dirasakan ketika memandu. Jurutera Lexus juga telah mengurangkan berat keseluruhan RX generasi ini sebanyak 90 kg, antaranya melalui kaedah pemasangan yang inovatif dan memanfaatkan aluminium di bahagian sayap depan yang menggantikan besi, dan merendahkan titik gravitinya sebanyak 15 mm.

Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Platform GA-K ini membolehkan tetapan jarak antara roda dan jejak tanah yang lebih untuk rekaan badan kenderaan yang mengggunakannya, membolehkan ruang kabin yang luas selayaknya sebuah SUV dicapai untuk Lexus RX 500h F SPORT ini.

Sekadar makluman, ukuran panjang RX generasi ini kekal sama dengan 4,890 mm, namun jarak antara rodanya ditambahn 60 mm menjadi 2,850 mm. Lebar jejaknya juga ditambah 15 mm di depan dan 65 mm di belakang. Tingginya pula kekal 1,695 mm.

Model ini juga memanfaatkan ciri Adaptive Variable Suspension (AVS) untuk mengawal tahap serapan hentakan yang mampu dilakukan. Tidak ketinggalan juga adalah ciri Dynamic Rear Steering (DRS), dengan sudut belokan roda belakang yang lebih banyak — maksimum 4 darjah untuk memberikannya lebih kestabilan dalam kelajuan tinggi.

Untuk ruang barangan, dengan kerusi belakang digunakan seperti biasa, kapasiti ruang yang tersedia ialah 612 liter. Kedudukan lantainya juga 30 mm lebih rendah untuk memudahkan muat naik dan turun barangan dan kargo lainnya.

Ruang dalaman adalah di mana varian ini benar-benar menyerlah berbanding varian yang diperkenalkan sebelumnya. Dengan pendekatan dan konsep Tazuna dan Omotenashi, Lexus RX 500h F SPORT 2023 menampilkan ruang kabin mewah yang akan membuatkan pemandu dan penumpang terhubung secara emosi dengan kenderaan ini, dengan semua butang kawalan berada dalam capaian mudah.

Ini termasuklah tempat duduk yang diperbuat daripada UltrasuedeTM, balutan kerusi eksklusif daripada bahan mentah tumbuh-tumbuhan. Mesra alam dan mewah, UltrasuedeTM turut menawarkan rasa yang puas dan tahan lasak sebagai kelebihannya. Kenderaan ini juga dilengkapi kemasan Dark Spin Aluminium, yang memanfaatkan penyudah dengan kesan rasa dan visual berkilau yang menyeluruh bagi panel instrumennya.

Untuk memberikan pengalaman audio yang mengasyikkan, Lexus RX 500h F SPORT menggunakan sistem bunyi Mark Levinson yang mengeluarkan bunyi berkualiti hi-fi melalui 21-pembesar suara dan subwoofer-nya. Lexus RX 500h F SPORT juga datang dengan sistem bukaan pintu elektronik e-Latch, sebuah sistem elektronik yang menggantikan pemegang pintu sebelah dalam dengan suis tekan yang berada di sisi perehat lengan di panel pintu untuk capaian lebih mudah bagi urusan keluar-masuk kenderaan.

Untuk pemandu, ada tiga mod pemanduan disediakan — Normal, Eco dan Sport. Skrin paparan digital juga menarik dan jelas, terdiri daripada meter gabungan digital dan head-up display untuk memudahkan pemandu. Sambungan kepada Apple CarPlay dan Android Auto juga ada.

Kelengkapan lain yang disediakan termasuklan empat slot USB di depan (3 Type-C dan 1 Type-A). Pengecas telefon tanpa wayar Qi juga ada, dan tidak ketinggalan soket 12V. Untuk penumpang di belakang, ada dua slot USB Type-C untuk dimanfaatkan.

Lexus RX 500h F Sport 2023 di Malaysia — 2.4L turbo hibrid, 371 PS/550 Nm, DIRECT4; harga dari RM499k

Dari segi keselamatan pula, Lexus RX 500h F SPORT lengkap dengan Lexus Safety System+, yang menampilkan ciri seperti sistem amaran pra-perlanggaran yang dicipta untuk memaklumkan pemandu dan mengambil langkah pencegahan aktif, yang terdiri daripada ciri Pre-Collision System, Dynamic Radar Cruise Control dengan Stop & Go Function, Lane Departure Alert & Lane Tracing Assist, Adaptive High-beam System dengan BladeScanTM dan Road Sign Assist.

Selain itu, dengan menggunakan 12 sensor ultrasonik dan empat kamera, sistem Teammate Advance Park dari Lexus menjadikan urusan meletak kenderaan lebih senang. Tidak hanya memaklumkan pemandu jika ada objek berdekatan, ia juga boleh mengendalikan stereng secara automatik, operasi penukaran serta membrek untuk memudahkan lagi parkir di tempat sempit.

Untuk pasaran tempatan, Lexus Malaysia menawarkan Lexus RX 500h F SPORT 2023 dalam empat warna luaran — White Nova Glass, Sonic Iridium, Graphite Black Glass Flake dan Sonic Copper. Lexus RX 500h F SPORT datang dengan perlindungan jaminan lima-tahun tanpa had perbatuan, sementara Hybrid Battery Pack diberikan jaminan lapan-tahun tanpa had perbatuan, dan boleh dilanjutkan bagi tempoh dua tahun lagi sebagai pilihan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required