smart #1 boleh ditempah di Malaysia menggunakan aplikasi Hello – bayaran awal RM1k, pilihan dua varian

smart #1 boleh ditempah di Malaysia menggunakan aplikasi Hello – bayaran awal RM1k, pilihan dua varian

Model elektrik smart #1 nampaknya sudah boleh ditempah di Malaysia menggunakan aplikasi pintar Hello (Google Play Store, Apple App Store, Huawei AppGallery) yang dikendalikan oleh pengedar rasmi kenderaan smart di Malaysia, iaitu Proton New Energy Technology (Pro-Net).

Secara rasminya, pembukaan tempahan ini tidak dihebahkan kepada umum, tetapi selepas mencuba sendiri, kami dapati tiada sebarang masalah untuk mendaftar, memilih spesifikasi kereta serta tiba di halaman akhir sebelum membuat bayaran di dalam aplikasi tersebut.

Untuk melengkapkan tempahan, bayaran RM1,000 perlu dibuat (menggunakan kad debit atau kredit), dan pelanggan boleh memilih dua varian iaitu Premium dan Brabus. Harga rasmi masih belum didedahkan kerana smart #1 ini hanya akan dilancarkan pada hujung tahun ini.

Berkenaan spesifikasi, varian Premium dilengkapi dengan motor elektrik di belakang dengan janaan 272 PS (200 kW) dan 343 Nm tork yang memacu roda belakang. Pecutan 0-100 km/j boleh dicapai dalam masa 6.7 saat. Ia menggunakan bateri lithium nickel manganese cobalt oxide (NMC) 66-kWh yang menyediakan jarak perjalanan 440 km dalam kitaran WLTP.

Versi Brabus pula lebih berkuasa, dengan mendapat tambahan motor kedua di depan, menjadikannya pacuan AWD dengan kuasa 428 PS (315 kW) dan 543 Nm tork. Turut menggunakan bateri NMC 66-kWh, varian ini mampu melakukan pecutan 0-100 km/j dalam masa 3.9 saat, tetapi laju maksimumnya masih sama seperti varian Premium. Jarak gerak pula menurun menjadi 400 km.

Untuk pengecasan, #1 datang dengan pengecas AC 22 kW Type 2 yang boleh digunakan untuk meningkatkan kuasa bateri daripada 10% ke 80% dalam masa tiga jam. Apabila menggunakan pengecas pantas DC CCS2 dengan kuasa maksimum 150 kW, peningkatan cas sama boleh dilakukan dalam masa 30 minit.

Melalui apa yang kami lihat semasa pra tonton smart #1 sebelum ini, varian Premium datang dengan lampu utama adaptif LED Matrix, lampu isyarat sequential, lampu di bahagian gril, pintu, logo lampu di cermin sisi, rim aloi 19-inci Rotor dengan tayar 235/45, bumbung panoramik, landasan bumbung, dan pintu belakang bebas operasi tangan.

Kokpitnya pula hadir dalam rekaan T yang besar dan bersambung dengan konsol di tengah, dengan skrin 12.8-inci. Untuk pemandu, kluster instrumen 9.2-inci tersedia, serta head-up display (HUD) 10-inci. Ada juga sokongan Android Auto dan Apple CarPlay, pengecas tanpa wayar Qi dan sistem bunyi Beats dengan 13-pembesar suara 640W.

Kelengkapan lain adalah seperti kerusi balutan kulit, dengan larasan elektrik untuk kerusi depan dengan memori, pendingin hawa dua-zon, penapis udara N95 serta 64-warna lampu suasana ala Mercedes-Benz. Untuk ruang, dengan tempat duduk belakang boleh dilipat dalam nisbah 60:40, ia mampu menyediakan ruang barangan antara 323 liter hingga 411 liter, atau 986 liter jika kerusi tersebut dilipat penuh. Ruang dalam hud depan pula ada 115 liter.

smart #1 boleh ditempah di Malaysia menggunakan aplikasi Hello – bayaran awal RM1k, pilihan dua varian

Untuk varian Brabus pula, perinciannya masih belum didedahkan secara rasmi, tetapi kita boleh menjangkakan kelengkapan sama, dengan beberapa perubahan. Dalam aplikasi itu, kami melihat rim 19 inci, kemasan papan pemuka warna gunmetal, tempat duduk gentian mikro serta tali pinggang warna merah. Bahagian luarnya dapat dikenali dengan terdapat lubang udara atas bonet, lencana Brabus serta spoiler belakang.

Warna badan yang ditawarkan untuk versi Brabus ada tujuh, dengan hampir kesemuanya adalah dua tona, sementara versi Premium pula cuma menggunakan satu tona sahaja, dalam pilihan juga tujuh warna.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required