Pusat Flagship 3S Nissan di Petaling Jaya dilancarkan – tampil dengan imej baharu dengan ciri dinaiktaraf

Pusat Flagship 3S Nissan di Petaling Jaya dilancarkan – tampil dengan imej baharu dengan ciri dinaiktaraf

Edaran Tan Chong Motor (ETCM) selaku pengedar rasmi jenama Nissan di Malaysia telah melancarkan Pusat Flagship Nissan pertama di Petaling Jaya. Direka bentuk semula dan dinaik taraf selaras dengan Konsep Runcit Nissan (NRC-NEXT) yang terkini, Pusat Flagship 3S yang menarik perhatian ini berfungsi sebagai mercu tanda kecemerlangan peruncitan automotif dan selepas jualan jenama Nissan di Malaysia.

Konsep Runcit Nissan bertujuan untuk menginovasikan pengedar Nissan dan menyampaikan standard perkhidmatan bertaraf dunia kepada pelanggan Nissan di seluruh dunia. Ia bertumpu pada mempamerkan nilai jenama Nissan sepanjang masa pelanggan berada di pusat flagship ini, sama ada untuk memandu uji model terkini atau menghantar kereta untuk servis biasa. Setiap titik sentuh kemudahan runcit yang mematuhi konsep NRC-NEXT telah pun direka bentuk dan diperhalusi semula untuk menyampaikan keseronokan dan kepuasan kepada pelanggan.

Dengan pelaburan bernilai lebih RM4 juta, Pusat Flagship Nissan 3S yang siap dinaik taraf di Petaling Jaya ini terserlah dengan imej bangunan yang menawan serta logo baharu anggun yang mencerminkan identiti korporat terkini Nissan. Ia membawa intipati kemewahan Jepun yang abadi ke persekitaran moden namun berfungsi untuk menerima dan mengalu-alukan pelanggan yang dihargai serta pemilik Nissan yang dihormati.

Pusat Flagship 3S Nissan di Petaling Jaya dilancarkan – tampil dengan imej baharu dengan ciri dinaiktaraf

Pusat Flagship Nissan 3S dengan kemudahan yang dipertingkatkan ini dirasmikan oleh Makoto
Uchida, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Nissan Motor Co., Ltd. (NML), diiringi pengarah dan eksekutif atasan NML dan ETCM.

“Pusat Flagship Nissan 3S Petaling Jaya baharu kami adalah bukti kerja keras dan dedikasi pasukan kami. Ia mencerminkan komitmen kami untuk meningkatkan pengalaman pelanggan kami apabila mereka mengunjung ke kemudahan yang indah ini.

“Kami inginkan pelanggan kami mempunyai pengalaman membeli kenderaan yang menakjubkan dari saat mereka melangkah masuk ke bilik pameran sehingga mereka menjadi pemilik kenderaan Nissan yang bangga, dan kemudian menemui keseronokan dan pengalaman yang tidak dapat dilupakan dalam perjalanan pemilikan mereka,” kata Christopher Tan, Pengarah Jualan dan Pemasaran ETCM.

Makoto Uchida pula berkata, “NML berasa bangga kerana mempunyai hubungan jangka panjang lebih daripada 60 tahun dengan Tan Chong. Hari ini, kami amat berbesar hati untuk merasmikan majlis perasmian Pusat Flagship Nissan 3S dengan konsep runcit baharu ini di Petaling Jaya kerana ia menandakan komitmen kami untuk terus menggembirakan pemilik Nissan untuk tahun-tahun yang akan datang.

“Di Nissan, visi jangka panjang kami adalah untuk memperkasakan masa depan mobiliti sebagai sebahagian daripada Nissan Ambition 2030. Kami mahu mengubah Nissan menjadi jenama mampan yang benar-benar diperlukan oleh pelanggan dan masyarakat. Untuk mencapai matlamat ini, kami akan terus bekerjasama dengan pengedar dan rakan kongsi kami untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan yang terbaik dan paling inovatif, serta menyediakan pengalaman pelanggan Nissan yang lebih bersepadu dan dibuat khusus.”

Dengan keluasan 43,000 kaki persegi, Pusat Flagship Nissan 3S ini mampu mempamerkan lapan unit kereta dan turut menyediakan dua ruang penghantaran kenderaan baharu dan tiga pengecas EV, terdapat juga ruang menunggu pelanggan yang luas dan lapang, sambungan internet berkelajuan tinggi, kawasan yang diperuntukkan khas untuk perbincangan peribadi, dan juga bilik permainan kanak-kanak.

Bagi pemilik Nissan sedia ada yang kembali untuk perkhidmatan selepas jualan di Pusat Flagship, Perkhidmatan Concierge telah disediakan untuk menawarkan bantuan segera kepada pemilik di pintu masuk Pusat Servis, di samping ruang penerimaan tetamu baharu.

Selain itu, ia turut menyediakan 25 ruang servis am yang dilengkapi dengan pengangkat, serta ruang khusus untuk penyaman udara dan perkhidmatan penjajaran roda. Selain itu, bilik individu juga diperuntukkan untuk pembaikan EV dan kenderaan yang memerlukan kerja membaik pulih yang lebih banyak.

Kedai Flagship 3S Nissan dengan pasukan selepas jualan yang berpengalaman seramai 25 orang ini mampu menyelenggara 100 kenderaan setiap hari. Semua juruteknik di pusat servis diperakui Nissan dan disokong oleh gudang alat ganti yang dilengkapi alat ganti tulen Nissan sahaja demi ketenangan fikiran pelanggan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required