MRT Kajang sedia gerabak wanita, diuji hingga 17 Sept

MRT Kajang sedia gerabak wanita, diuji hingga 17 Sept

Tren MRT jajaran Kajang akan menyediakan gerabak khusus untuk wanita. Rapid KL memaklumkan pemasangan pelekat dan ujian operasi sedang dilakukan untuk gerabak khusus bagi MRT jajaran Kajang dan dijangka akan tamat pada 17 September nanti. Gambar yang dikongsi menunjukkan pintu dengan tanda warna merah jambu dengan lambang ikon wanita dijadikan petanda yang membezakan gerabak tersebut, serta ada juga pelekat merah jambu di lantai.

Langkah ini tentunya sangat baik bagi menjamin keselesaan dan keselamatan penumpang wanita, tetapi ia perlu juga dikuatkuasakan agar tiada penumpang lelaki yang melanggar peraturan itu. Begitu juga sebaliknya, penumpang wanita perlulah dipastikan memanfaatkan gerabak berkenaan sepenuhnya sebagai keutamaan, dan memberi ruang di gerabak lain kepada penumpang lain.

MRT Kajang sedia gerabak wanita, diuji hingga 17 Sept

Kepada wanita yang bersama keluarga, tentulah tiada keperluan untuk mereka duduk dalam gerabak berasingan daripada suami dan anak-anak, tetapi untuk keselesaan dan bagi memberi keutamaan di gerabak lain kepada penumpang lelaki misalnya, dengan adanya gerabak khusus untuk wanita ini merupakan satu pilihan yang wajar untuk pengangkutan awam. Jadi, gunakanlah sebaik mungkin.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required