Treler gagal elak penutupan jalan di Putrajaya rempuh 12 kenderaan, dua maut dan tujuh mangsa cedera

Treler gagal elak penutupan jalan di Putrajaya rempuh 12 kenderaan, dua maut dan tujuh mangsa cedera

Sebuah treler dipercayai mengalami kegagalan brek telah merempuh 12 kenderaan di KM5.7 Jalan Persiaran Utara menghala Puchong, berhampiran susur keluar Persiaran Timur, Putrajaya sebentar tadi. Kemalangan terbabit turut menyebabkan dua penunggang motosikal maut dan enam lagi mangsa mengalami kecederaan.

Menurut Ketua Polis Daerah Putrajaya, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz, ketika kejadian anggota polis trafik sedang melakukan latihan kawalan sempena Le Tour de Langkawi (LTdL) dengan menghentikan lalu lintas, turut dirempuh namun anggota berkenaan sempat menyelamatkan diri.

“Siasatan lanjut mendapati pemandu treler tiada rekod kesalahan trafik dan siasatan dijalankan di bawah Seksyen 41 (1) APJ 1987. Pemandu ditahan untuk siasatan dan ujian air kencing,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Menerusi beberapa rakaman dashcam dari kenderaan pengguna di lokasi kejadian yang tular di laman media sosial, kelihatan treler terbabit dipandu agak laju dan berada di lorong tengah sebelum mengubah laluan ke lorong kiri dan gagal berhenti sebelum tersasar ke lorong kanan. Kemudian ia merempuh kenderaan di bahagian hadapan dan sebelahnya serta melanggar susur jalan dan masuk ke jalan bertentangan sebelum merempuh sebuah lori kecil.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required