Penunggang motosikal didenda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret PD kerana rempuh anggota JPJ

Penunggang motosikal didenda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret PD kerana rempuh anggota JPJ

Mahkamah Majistret Port Dickson telah menjatuhkan hukuman yang berupa denda sebanyak RM5,000 terhadap penunggang motosikal selepas merempuh penguatkuasa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dalam sekatan jalan raya (SJR) pada Ahad lalu.

Majistret Uthman Abd Ghani menjatuhkan hukuman itu terhadap Nor Khairul Azwa Azizi, 25, selepas dia mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibacakan jurubahasa. Mahkamah turut memerintahkan hukuman penjara tiga bulan jika tertuduh gagal membayarnya, laporan Berita Harian.

Mengikut pertuduhan, tertuduh dengan sengaja menghalang tugas penjawat awam iaitu anggota penguat kuasa JPJ, Mohd Nurhakim Mohd Razif, 29, daripada menjalankan fungsi amnya dalam operasi pasukan. Kesalahan itu dilakukan pada 17 September lalu, kira-kira 11 pagi di KM 28 Lebuhraya Seremban-Port Dickson.

Berikutan itu tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum dua tahun atau denda boleh sampai RM10,000 atau kedua-duanya.

Walau bagaimana pun, tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda minimum kerana perlu menanggung seorang anak dan isteri yang sedang mengandung selain diberhentikan kerja sebagai pengawal keselamatan.

Timbalan Pendakwa Raya, Nadia Izzaty Mohd Zainal mohon hukuman setimpal diberikan sebagai pengajaran terhadap tertuduh selain mampu memberi pengajaran kepada orang awam supaya tidak menghalang tugas penjawat awam. Katanya, mahkamah perlu mengambil kira kecederaan dialami anggota JPJ terbabit.

Sebelum ini, JPJ Negeri Sembilan mengesahkan tertuduh mempunyai dua kesalahan senarai hitam yang masih aktif. Antaranya ialah Lesen Kenderaan Motor (LKM) tamat tempoh pada 18/07/2012 di bawah Seksyen 23 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987, tiada Lesen Memandu Kompeten (CDL) di bawah Seksyen 26 (1) APJ 1987 dan sita di bawah Seksyen 64(1) APJ 1987.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required