Kanak-kanak dua tahun meluru lintas jalan selepas keluar dari kereta – ibu bapa tolong jangan cuai!

Kanak-kanak dua tahun meluru lintas jalan selepas keluar dari kereta – ibu bapa tolong jangan cuai!

Seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun hampir dirempuh kenderaan selepas keluar daripada kereta dipandu ibunya dan meluru melintas jalan raya di Jalan Melaka Pindah, Alor Gajah pagi kelmarin, laporan Harian Metro.

Kejadian berlaku sekitar jam 6.51 pagi pada 20 September lalu apabila kanak-kanak itu dipercayai keluar sendiri dari sebuah kereta yang diparkir di kiri jalan dan terus meluru ke tengah jalan dalam keadaan trafik agak sibuk di kedua-dua hala menuju ke Durian Tunggal dan ke Alor Gajah. Insiden mencemaskan itu turut dirakam dashcam kereta yang hampir merempuh kanak-kanak terbabit.

Menerusi video berkenaan, kedengaran kereta berkenaan sempat membrek secara mengejut dari merempuhnya yang ketika itu sudah berada di tengah jalan. Malah turut terdengar bunyi dentuman kuat apabila kereta berkenaan dirempuh oleh sebuah kenderaan lain dari arah belakang.

Kelihatan juga seorang lelaki segera mendukung kanak-kanak berkenaan sebelum diserahkan kepada seorang wanita dipercayai ibu kanak-kanak itu yang terus membawanya masuk ke dalam kereta.

Kanak-kanak dua tahun meluru lintas jalan selepas keluar dari kereta – ibu bapa tolong jangan cuai!

Ketua Polis Daerah Alor Gajah, Superintendan Arshad Abu berkata, laporan kemalangan telah dibuat oleh seorang guru dan operator kilang yang terlibat dalam insiden tersebut.

“Guru terbabit yang memandu kereta jenis Perodua Myvi dalam perjalanan ke Lendu dan setibanya di Jalan Melaka Pindah berhampiran Sekolah Kebangsaan (SK) Melaka Pindah, dia melihat seorang kanak-kanak meluru melintas jalan raya.

“Dia kemudian telah memberhentikan kenderaan secara mengejut menyebabkan sebuah motosikal Honda CBR 250 yang datang dari arah belakang melanggar keretanya. Akibat pelanggaran itu, penunggang motosikal terbabit yang berusia 28 tahun turut mengalami luka-luka kecil,” katanya.

Tambahnya, setakat ini pihak polis belum mengenakan tindakan terhadap ibu kanak-kanak terlibat, namun wanita terbabit telah dipanggil dan diberikan peringatan tentang aspek keselamatan kanak-kanak.

“Hasil maklumat diperolehi, ibu kanak-kanak tersebut telah memberhentikan seketika kenderaan di bahu jalan di seberang jalan bagi menghantar anaknya yang bersekolah di SK Melaka Pindah.
Tanpa disedari anaknya berusia dua tahun yang dibawa bersama di dalam kereta telah keluar dari kenderaan dan melintas jalan. Di dalam kereta itu juga ada seorang lagi anaknya berusia lima tahun,” ujarnya.

Arshad berkata, setakat ini kes disiasat mengikut Peraturan 10 Kaedah-kaedah Lalulintas Jalan 1959 (Rule 10 LN 166/59).

Insiden sebegini memberikan pengingatan atau boleh dikatakan sebagai ‘amaran’ kepada ibu bapa atau pemandu dewasa yang membawa penumpang kanak-kanak agar tidak alpa dan wajib mementingkan aspek keselamatan penumpang anda. Ini antara sebab kerajaan mahu mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak walau pun sehingga kini pelaksanaannya masih tertangguh.

Dan tahukah anda, setiap kereta mempunyai ciri keselamatan ‘child lock’ pada pintu bagi mengelakkan penumpang belakang khususnya anak-anak kecil membuka sendiri pintu dari dalam apabila kenderaan sedang bergerak atau berhenti. Apa pun, sila ingat! Kecuaian membawa padah!

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required