Bas elektrik terlalu mahal untuk diperkenalkan – Loke

Bas elektrik terlalu mahal untuk diperkenalkan – Loke

Bas elektrik terlalu mahal untuk kerajaan perkenalkan, ujar Menteri Pengangkutan Anthony Loke, laporan BFM News. Di mana, katanya, kos untuk membeli bas EV adalah dua kali lebih banyak daripada membeli bas konvensional.

“Jika boleh, kami mahu semua armada bas menjadi armada bas EV,” kata Loke di persidangan Dewan Rakyat semalam. Beliau turut menambah, cabaran selanjutnya ialah tiada tempat pengecasan yang mencukupi untuk memastikan bas elektrik digunakan sepenuhnya.

Walau bagaimana pun, Kementerian Pengangkutan juga mengalu-alukan idea untuk mendapatkan lebih banyak bas elektrik mampu milik bagi kegunaan pengangkutan awam, kata Loke lagi. “Kami mengalu-alukan idea, sama seperti cara Sarawak memperkenalkan perkhidmatan bas berkuasa hidrogen pertamanya di bawah projek perintis bersama,” katanya.

Dalam hal lain yang berkaitan dengan pengangkutan awam, beliau berkata, pihaknya mengalu-alukan kumpulan yang boleh menyediakan perkhidmatan pengangkutan untuk penduduk di kawasan luar bandar yang mempunyai kadar bas yang rendah. Dalam pada masa yang sama, kementeriannya telah memperkenalkan Transit Responsif Permintaan untuk kawasan di mana orang ramai boleh menggunakan perkhidmatan pengangkutan melalui aplikasi mudah alih, laporan The Star.

Semalam juga, Menteri Perlaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz menerusi laman Facebook rasminya berkata, kerajaan Malaysia menyasarkan 20% daripada permit kenderaan pengangkutan awam pada 2030 adalah untuk kenderaan EV yang merupakan sebahagian daripada Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR).

NETR dilancarkan pada Ogos lalu, dan Malaysia menyasarkan dapat mengurangkan pelepasan karbon dan membina ekonomi berdaya tahan dan mesra alam, selaras dengan misi ketiga Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required