Pekema dan Dongfeng bakal pasang dan jual Nammi 01 S31 di Malaysia, dieksport ke Asia Tenggara

Pekema dan Dongfeng bakal pasang dan jual Nammi 01 S31 di Malaysia, dieksport ke Asia Tenggara

Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (Pekema) mengumumkan pihaknya telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) dengan pengeluar kenderaan dari China, Dongfeng Motor. Ini bakal menyaksikan pengenalan model EV pertama pemanduan sebelah kanan Dongfeng di Malaysia, dijangka pertengahan tahun depan. Mereka juga akan memasang model terbabti untuk pasaran eksport di Asia Tenggara.

Model EV yang dimaksudkan ialah Nammi 01 (juga dengan kod nama S31) yang merupakan kereta elektrik kompak yang baru sahaja diperkenalkan di China. Nammi 01 menampilkan sebuah motor elektrik dengan janaan 163 hp dan dikuasai oleh bateri 157 Wh per kg. Model ini disifatkan mampu memberikan 200 km jarak dengan hanya lapan minit pengecasan.

Pekema dan Dongfeng bakal pasang dan jual Nammi 01 S31 di Malaysia, dieksport ke Asia Tenggara

Dari segi saiz, Nammi 01 mempunyai saiz 4,030 mm panjang, 1,810 mm lebar dan 1,570 mm tinggi dengan jarak antara roda 2,660 mm. EV berkenaan sempat muncul di laman Facebook Pekema semalam — yang telah di turunkan — yang memberi petunjuk kepada perkembangan yang sama.

“Kerjasama Pekema dengan DFMIEC (Dongfeng Motor Industry Imp. & Exp. Co.) merupakan langkah penting dalam misi kami untuk memperkenalkan lebih banyak mobiliti hijau di Malaysia. Landskap EV di Malaysia sedang berkembang pesat, dan kerjasama ini meletakkan kami dalam kedudukan penting untuk perubahan ini,” jelas Timbalan Presiden merangkap Pemangku Presiden Pekema, Datuk Hj Mohamed Nazari Bin Noordin.

Pekema dan Dongfeng bakal pasang dan jual Nammi 01 S31 di Malaysia, dieksport ke Asia Tenggara

“Rekod cemerlang DFMC dan pengalamannya dalam industri automotif merupakan aset penting bagi kerjasama ini. Dikenali kerana kepelbagaian pengeluaran kenderaan, termasuk EV, mereka teruja untuk membawakan kepakaran mereka ke Malaysia dan menembusi pasaran tempatan. Malaysia juga menawarkan potensi besar bagi EV pemanduan sebelah kanan (RHD),” ujar Nazari.

“Hari ini, kami ingin membawa model RHD ke Malaysia sebagai perhentian pertama. Ini merupakan keputusan yang telah difikirkan sejak lama, dan dengan sokongan kerajaan Malaysia terhadap NEV dan kesungguhan rakan niaga, kami teruja untuk meneroka potensi ini,” ujar Pengurus Besar DFMIEC, Zhao Xiaojie.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required