Budak tercampak keluar dari Honda City di Kelantan – ibu bapa tolong tingkatkan keselamatan anak anda!

Budak tercampak keluar dari Honda City di Kelantan – ibu bapa tolong tingkatkan keselamatan anak anda!

Satu lagi video tular di laman media “X” (dulu dikenali sebagai Twitter) yang dikongsikan di laman Facebook Info Malaysia yang memaparkan insiden seorang kanak-kanak dalam lingkungan 3-4 tahun yang tercampak keluar dari kenderaan yang dinaikinya. Insiden berkenaan dipercayai berlaku jam 5.42 petang tadi, di Kelantan, dirakamkan oleh dashcam salah seorang pengguna jalan raya.

Di mana kanak-kanak berkenaan telah tercampak keluar dari Honda City yang membuat pusingan-U, sebelum dia nyaris dilanggar oleh kenderaan di belakangnya. Mangsa yang bergegas bangun kemudian dilanggar oleh Perodua Ativa (mujur agak perlahan) yang menyebabkan dia tercampak semula ke atas jalan. Ada seorang penunggang motosikal pantas meluru menyekat laluan bagi mengelakkan kanak-kanak tersebut dilanggar sekali lagi.

Kelihatan kanak-kanak itu yang nampak terpinga-pinga bangun semula dan berlari menuju ke arah sebuah motosikal. Kemudian penunggang motosikal berkenaan pantas mengangkat kanak-kanak terbabit dan membawanya ke tepi jalan untuk menyerahkan semula kepada pemandu Honda City yang mungkin ibu si kecil itu.

Walau pun penulis agak seriau menonton video ini, namun terpaksa mengulang tayangnya beberapa kali untuk ‘melihat’ pemandu City berkenaan yang kelihatan hanya turun dari keretanya setelah kanak-kanak tersebut diselamatkan. Persoalannya… mengapa tidak terus turun dari kereta dan meluru ke arah kanak-kanak tersebut setelah menyedari si kecil itu tercampak keluar? Jawapannya hanya ada pada pemandu terbabit.

Insiden sebegini bukanlah baru 2-3 kali berlaku. Sudah banyak kali! Mengapa masih ada di antara kita sebagai orang dewasa yang ‘kurang kesedaran’ mengenai betapa pentingnya keselamatan penumpang terutamanya kanak-kanak? Jika tidak menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak di dalam kenderaan, sila pastikan anda menggunakan fungsi ‘child lock’ untuk pintu penumpang belakang. Atau anda tidak menyedari kewujudan ciri keselamatan berkenaan? Apa pun…Kecuaian mampu mengundang padah!

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required