Plat khas EV – JPJ keluarkan notis permohonan cadangan plat kenderaan tanpa gas pencemaran

Plat khas EV – JPJ keluarkan notis permohonan cadangan plat kenderaan tanpa gas pencemaran

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) hari ini telah mengeluarkan notis permohonan cadangan (RFP) untuk pelaksanaan rekaan plat khas (RPK) bagi kenderaan motor tanpa pelepasan gas pencemaran (zero emission vehicle), yang termasuk kenderaan elektrik bateri (BEV) kepada syarikat yang berminat.

Beberapa syarat ditetapkan untuk syarikat yang mahu menghantar dokumen RFP kepada JPJ, dengan antaranya termasuk mempunyai pengalaman yang mencukupi dalam kewangan, pembangunan dan operasi RPK, wajib hadir ke sesi taklimat dan menanggung sendiri segala kos semasa penyediaan dokumen. Tarikh tutup penyerahan dokumen RFP yang lengkap adalah sebelum atau pada 14 November 2023, jam 10 pagi.

Pengeluaran plat khas untuk kenderaan jenis ini (EV) pernah diberitahu oleh menteri pengangkutan, Anthony Loke Julai lalu, dengan contoh EV1-EV999 dan selepas itu diikuti oleh EVA, EVB, EVC dan seterusnya, seperti nombor plat biasa yang dikeluarkan mengikut negeri.

Loke juga ada memberitahu bahawa nombor plat ini akan dihubungkan dengan sistem RFID dan akan bertindak sebagai satu langkah keselamatan. Sebagai contoh, jika berlaku sebarang kemalangan, petindak kecemasan dapat mengenal pasti nombor plat tersebut dan mengetahui ia adalah kenderaan bervoltan tinggi yang memerlukan protokol khas sebagai keselamatan.

Plat khas EV – JPJ keluarkan notis permohonan cadangan plat kenderaan tanpa gas pencemaran

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required