Kutipan tol ke Genting Highlands sah akan dibuat tak lama lagi untuk tampung kos selenggara jalan

Kutipan tol ke Genting Highlands sah akan dibuat tak lama lagi untuk tampung kos selenggara jalan

Susulan tularnya gambar struktur menyerupai plaza tol yang sedang dibina di di Jalan Batang Kali-Gohtong Jaya tempoh hari, jurucakap syarikat mengendalikan jalan ke Genting Highlands iaitu Lingkaran Cekap Sdn Bhd telah mengesahkan bahawa pelawat bakal dikenakan bayaran tol untuk ke tanah tinggi itu tak lama lagi.

“Lingkaran Cekap bertanggungjawab terhadap jalan di Genting, termasuk menyelenggara cerun, tanah runtuh, membersihkan pokok tumbang, memotong rumput, menyelenggara sistem kumbahan serta lampu jalan, dan paling penting menyelenggara jalan,” kata jurucakap tersebut kepada akhbar Sin Chew Daily yang kemudiannya dipetik dalam laporan FMT.

Menurut jurucakap syarikat itu lagi, jalan raya untuk ke tanah tinggi tersebut dibina oleh Genting Malaysia Bhd pada dan penyelenggaraan turut dibuat oleh syarikat itu sejak ianya siap pada pertengahan 1960’an.

Kutipan tol ke Genting Highlands sah akan dibuat tak lama lagi untuk tampung kos selenggara jalan

Walau bagaimanapun, jurucakap berkenaan tidak dapat mengesahkan bila tol ini akan bermula dan berapa kadar yang akan dikenakan, sambil menepis dakwaan kutipan tol pada kadar RM2.50 dan RM3 mulai Jun 2024. Ini kerana lebih banyak perbincangan perlu diadakan sebelum pengumuman rasmi dibuat dan kadar tol akan mengambil kira kos dan kerja penyelenggaraan untuk jalan itu.

FMT turut melaporkan bahawa berdasarkan laporan tahunan 2022, Genting memiliki 49.4% kepentingan dalam Lingkaran Cekap.

Terdahulu, gambar plaza tol berkenaan telah dikongsi oleh pemilik akaun Facebook bernama Vincent Chow dalam Eat Sleep Touge (Chat & Chill) Facebook group. Binaan yang masih nampak dalam bentuk struktur kerangka besi tersebut dilihat berada di Gohtong Jaya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required