Menteri jangka EV akan lebih laris dengan petrol lebih mahal selepas subsidi bersasar dilaksanakan kerajaan

Menteri jangka EV akan lebih laris dengan petrol lebih mahal selepas subsidi bersasar dilaksanakan kerajaan

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) Nik Nazmi Nik Ahmad menjangkakan perlaksanaan subsidi bersasar untuk bahan api khususnya petrol bakal menarik minat pemilikan kenderaan elektrik (EV) di seluruh negara, lapor Bernama.

Beliau mengambil contoh sektor EV di China berkembang pesat apabila pengguna terpaksa membayar kos sebenar untuk bahan api jika terus menggunakan kenderaan bukan mesra alam.

“Dalam subsidi bersasar, perkara besar adalah berkaitan petrol. Bila ada subsidi bersasar berdasarkan pendapatan isi rumah, pengguna terpaksa membayar kos sebenar (untuk bahan api) dan kemungkinan ramai antara mereka akan beralih kepada EV.

“Ia juga akan menjadi satu faktor penting negara-negara lain seperti China dapat berkembang dengan sangat cepat,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat semalam.

Beliau memberikan jawapan tersebut selepas menerima soalan tambahan Wong Chen (PKR-Subang) yang ingin tahu sama ada kerajaan terbuka meningkatkan sasaran jumlah kenderaan EV berbanding 1.5 juta unit menjelang 2040 dan memperkenalkan insentif seperti diguna pakai oleh China.

Nik Nazmi turut bersetuju dengan saranan Wong bahawa wujud keperluan mengkaji semula sasaran yang ditetapkan supaya lebih agresif bagi memastikan negara mencapai matlamat yang lebih bermakna.

“Banyak perkara berubah, mungkin kita perlu satu sasaran lebih tinggi,” katanya.

Menurut Wong, sebanyak 23 juta kenderaan aktif di dalam negara dan sasaran 1.5 juta EV hanyalah tujuh peratus daripada jumlah itu. Justeru, beliau ingin tahu adakah kerajaan akan melihat keperluan untuk perlu meningkatkan sasaran kenderaan EV menjelang 2040 kepada 20 peratus ataupun 30 peratus.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required