Proton Exora 2024 hasil rekaan oleh Saharudin Design

Proton Exora 2024 hasil rekaan oleh Saharudin Design

Selepas 14 tahun, pengeluaran Proton Exora dihentikan minggu lalu. Ketika ini, masih belum ada sebarang makluman sama ada model berkenaan akan diteruskan untuk generasi terbarunya atau tidak. Apa pun, Saharudin Design memberikan sedikit suluhan terhadap rekaan MPV tersebut yang dibayangkan semula melalui lakaran digital ini.

Masih mengekalkan rekabentuk umum yang sama, Exora yang ditampilkan ini lebih segar dengan DRL berbentuk C di bahagian lampu utama, dengan lampu kabus diletakkan lebih ke bawah. Panel besar dengan logo Proton mengambil tempat grilnya, dan disertai juga oleh bukaan udara di bawah dengan mesh bercorak berlian (seperti pada SUV X90).

Rekaan lain yang boleh dilihat ialah bahagian atas bonet yang dihadirkan bukaan udara, garis bumbung yang lebih rendah dan nipis serta penggunaan rim lebih besar. Ada juga “sirip” kecil di bahagian tiang C yang mencadangkan penampilan ala bumbung terapung.

Bahagian belakang rekaan ini pula menampilkan lengkung tayar yang lebih ketara, dengan garis badan yang juga cukup menonjol. Sama seperti di depan, lampu belakang juga hadir dengan elemen rekaan bentuk C. Bahagian belakang ini juga nampaknya menampilkan rekaan yang lebih menarik dan matang dari rekaan lama sebuah Exora.

Jika akan ada lagi MPV Exora generasi baru, adakah rekaan ini cukup menarik untuk dijadikan kenyataan? Atau elok kekal sahaja menggunakan MPV daripada Geely, sama seperti model-model semasa Proton ketika ini?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 

Comments

  • Syaiful Nizam Hassan on Oct 24, 2023 at 10:06 pm

    X setuju langsung guna platform Geely lg utk bikin Proton MPV baru! Xda identity Malaysia langsung!

    Like or Dislike: Thumb up 0 Thumb down 0
 

Add a comment

required

required