Boleh kemuka tuntutan jika terbabit kemalangan di lebuhraya akibat kecuaian syarikat konsesi – KKR

Boleh kemuka tuntutan jika terbabit kemalangan di lebuhraya akibat kecuaian syarikat konsesi – KKR

Tahukah anda, sekiranya anda terbabit dalam kemalangan di lebuhraya akibat keadaan atau halangan pada infrastruktur berkenaaan, anda boleh kemukakan tuntutan kepada syarikat konsesi lebuhraya tersebut.

Itu yang dikatakan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, yang menambah pengguna perlu membuktikan kemalangan itu berpunca akibat kegagalan syarikat konsesi lebuh raya melakukan tindakan segera terhadap sebarang permasalahan pada infrastruktur terbabit, laporan Berita Harian.

“Banyak kes (syarikat) konsesi membuat bayaran akibat kecuaian mereka, seperti lopak dan sebagainya. Mangsa boleh membuat tuntutan jika kemalangan berlaku disebabkan keadaan jalan raya itu sendiri.

“Jika kemalangan akibat mengantuk dan kecuaian sendiri, kita akan siasat laporan dan tuntutan berkenaan kerana pembayaran tidak dibuat secara terus sejurus tuntutan dikemukakan. Justeru, pengguna boleh mendapatkan khidmat untuk membuat tuntutan jika berlaku kemalangan di lebuhraya,” katanya pada sesi lisan di Dewan Rakyat semalam.

Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Rosol Wahid (PN-Hulu Terengganu) mengenai jenis tuntutan yang boleh dikemukakan kepada syarikat konsesi kerana kemalangan di lebuh raya.

Boleh kemuka tuntutan jika terbabit kemalangan di lebuhraya akibat kecuaian syarikat konsesi – KKR

Katanya lagi, pelbagai tindakan dilakukan bagi mengurangkan risiko kemalangan akibat objek atau halangan di lebuhraya, termasuk serpihan tayar lori yang berpunca daripada penggunaan tayar celup tidak mematuhi piawaian yang mudah pecah dan tertanggal dengan kebanyakannya digunakan lori bermuatan berat untuk perjalanan jauh.

“Syarikat konsesi sudah diarahkan membuat rondaan lebih kerap bagi memastikan tiada objek atau halangan di lebuhraya, termasuk serpihan tayar lori bagi keselamatan pengguna. Rondaan rutin membabitkan pasukan ronda juga dilaksanakan mengikut pusingan ditetapkan, selain pemantauan melalui kamera litar tertutup di lokasi tertentu dan diselia pusat kawalan trafik konsesi yang beroperasi 24 jam.

“Operator di pusat kawalan trafik konsesi akan memaklumkan pasukan peronda lebuhraya untuk membuat kerja pembersihan segera sekiranya terdapat objek atau serpihan tayar menghalang trafik,” katanya.

Selain itu, katanya, syarikat konsesi juga melakukan kerja penyenggaraan dan pembersihan lebuhraya secara berkala bagi memastikan kebersihan dan selamat untuk digunakan. Dalam masa yang sama, pengguna juga digalakkan membuat aduan halangan atau kerosakan lalu lintas dengan menghubungi talian hotline lebuh raya terbabit.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required