Struktur baharu cukai jalan EV bakal berkuatkuasa di M’sia mulai 2026 – akan didedahkan hujung tahun ini

Struktur baharu cukai jalan EV bakal berkuatkuasa di M’sia mulai 2026 – akan didedahkan hujung tahun ini

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook mengesahkan kerajaan akan mengumumkan struktur cukai jalan atau Lesen Kenderaan Motor (LKM) untuk kenderaan elektrik (EV) yang lebih kompetitif pada bulan depan sebagai usaha menggalakkan penggunaan kenderaan itu.

Dalam laporan Bernama menyebut, Loke berkata struktur cukai jalan itu hanya akan terpakai selepas 2025 iaitu selepas berakhirnya tempoh pengecualian cukai jalan kepada kenderaan EV.

Jelasnya, kerajaan mahu memastikan caj cukai jalan baharu bagi EV akan kompetitif dan tidak membebankan untuk menggalakkan lebih ramai orang beralih kepada EV. “Terdapat kurang daripada 10,000 unit EV di jalan raya di seluruh negara. Bukan mudah untuk beralih daripada (kenderaan) konvensional kepada EV.

Struktur baharu cukai jalan EV bakal berkuatkuasa di M’sia mulai 2026 – akan didedahkan hujung tahun ini

Cukai jalan untuk EV di Malaysia – klik untuk besarkan

“Kami ingin menggalakkan lebih ramai orang menggunakan EV, tetapi kami memerlukan ekosistem yang sesuai untuk melaksanakannya, seperti mempunyai lebih banyak stesen pengecasan. Semua ini memerlukan masa dan usaha berterusan,” katanya.

Insentif Pengecualian Bayaran Fi LKM sepenuhnya untuk EV diumumkan pada Februari 2022, dan ia dilaksanakan sejak 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2025. Pengecualian itu diberikan kepada EV yang menggunakan bateri atau sel bahan api dan tidak terpakai untuk kenderaan hibrid yang masih mempunyai enjin pembakaran dalaman petrol atau diesel.

Sebagai tambahan kepada pengecualian cukai jalan, EV di Malaysia juga mendapat manfaat daripada pengecualian duti import dan duti eksais. Sehingga 31 Disember 2025, ia diberikan untuk model yang diimport sepenuhnya (CBU), manakala sehingga 31 Disember 2027 untuk EV pemasangan tempatan (CKD). Walau bagaimanapun, EV CBU dengan harga bawah RM100,000 tidak boleh dijual di Malaysia sehingga akhir tempoh pengecualian.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required