Laluan Smartlane diaktifkan antara Persimpangan Senai Utara ke Kulai pada 9-13 Nov sempena Deepavali

Laluan Smartlane diaktifkan antara Persimpangan Senai Utara ke Kulai pada 9-13 Nov sempena Deepavali

Sempena dengan cuti perayaan Deepavali yang bakal disambut pada 12 November (Ahad ini), PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah mengumumkan pengaktifan Smartlane di laluan antara Persimpangan Senai Utara ke Persimpangan Kulai (Arah Utara) KM19.0 hingga KM27.0.

Pengaktifan Smartlane ini telah pun bermula hari ini (9 November) hingga 13 November 2023, melibatkan jarak sepanjang 8 km dan waktu operasinya adalah dari jam 8 pagi hingga 6 petang.

Mmenurut PLUS, pengaktifan ‘Smartlane’ juga akan dilaksanakan bergantung kepada keadaan trafik semasa dengan kerjasama dan pemantauan oleh Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan serta petugas Lebuhraya PLUS di lokasi. Ia bagi menambah kapasiti lorong sedia ada dan menyuraikan trafik ketika musim percutian.

Laluan Smartlane diaktifkan antara Persimpangan Senai Utara ke Kulai pada 9-13 Nov sempena Deepavali

Di lokasi SmartLane, pengguna lebuh raya dibenarkan memasuki dan memandu di laluan kecemasan untuk sementara waktu sebelum diarahkan untuk masuk semula ke laluan utama bagi meneruskan perjalanan mereka. Walau bagaimanapun, pengguna dilarang sama sekali untuk memandu di lorong kecemasan di lokasi-lokasi lain di mana tiada laluan SmartLane diaktifkan

Dalam masa yang sama, PLUS menasihatkan agar pemandu kenderaan dan penunggang motosikal saling menghormati pengguna lebuh raya yang lain, mengamal kelajuan yang sesuai dan sentiasa berhati-hati.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required