Lebuhraya KLK, LPT1 dijangka dilalui 1 juta kenderaan pada 10-13 Nov sempena Deepavali – sila rujuk TTA

Lebuhraya KLK, LPT1 dijangka dilalui 1 juta kenderaan pada 10-13 Nov sempena Deepavali – sila rujuk TTA

ANIH Berhad menjangkakan Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) sebanyak 692,000 kenderaan bakal menggunakan lebuhraya terbabit pada 10 hingga 13 November 2023 sempena cuti perayaan Deepavali yang bakal disambut Ahad ini (12 November). Jumlah tersebut adalah bersamaan dengan peningkatan sebanyak 73% daripada purata trafik pada hari biasa.

Manakala di Lebuhraya Pantai Timur 1 (LPT1) pula, syarikat konsesi tersebut menjangkakan kenaikan 58% jumlah trafik pada tarikh yang sama iaitu kira-kira 284,000 kenderaan.

Justeru, syarikat pengendali kedua-dua lebuhraya terbabit telah mengeluarkan Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) bagi tarikh berkenaan bagi membantu para penggunanya merancang perjalanan semasa cuti perayaan Deepavali ini.

Lebuhraya KLK, LPT1 dijangka dilalui 1 juta kenderaan pada 10-13 Nov sempena Deepavali – sila rujuk TTA

Bagi yang datang dari arah KL dan Selangor, dan memulakan perjalanan antara hari ini dan esok (10-11 Nov), anda diminta bergerak selepas 10 pagi atau selepas 8 malam jika ke Pahang, sebelum 10 pagi atau selepas 8 malam bagi yang ke Terengganu dan yang menuju ke Kelantan, dicadangkan bergerak sebelum 10 pagi atau selepas 5 petang.

Untuk perjalanan kembali ke KL dan Selangor pada 13 November ini, anda disarankan bergerak selepas jam 10 pagi atau selepas jam 5 petang jika dari Pahang. Bagi yang datang dari arah Terengganu, disarankan mula bergerak selepas 11 pagi atau selepas 5 petang. Manakala yang datang dari arah Kelantan pula, disarankan bergerak selepas 3 petang atau selepas 10 malam.

Waktu perjalanan bebas pula dari mana-mana destinasi adalah antara 12 tengah malam sehingga 6 pagi. Untuk bas ekspres pula, untuk destinasi ke Pantai Timur, disarankan memasuki Plaza Tol Gombak antara jam 9.30 pagi hingga 12 tengahari atau 9.30 malam hingga 12 tengahmalam. ANIH memaklumkan, kenderaan ringan tidak digalakkan memasuki Plaza Tol Gombak pada waktu tersebut.

Lebuhraya KLK, LPT1 dijangka dilalui 1 juta kenderaan pada 10-13 Nov sempena Deepavali – sila rujuk TTA

Berkenaan dengan tol percuma pada 11 hingga 12 November 2023 yang diumumkan kerajaan sempena Deepavali, para pengguna Tounch ‘n Go diingatkan untuk tetap menyentuh kad pada mesin pengesan di lorong plaza tol.

Selain itu, para pengguna diingatkan untuk memastikan baki semua mod pilihan pembayaran adalah mencukupi biar pun tol percuma untuk tarikh berkenaan. Dan untuk mendapatkan tol percuma, pengguna lebuhraya diingatkan supaya keluar lebuhraya pada hari dan tempoh waktu yang telah ditetapkan iaitu mulai 12.01 tengahmalam pada 11 November hingga 11.59 malam pada 12 November 2023.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required