Tesla kenderaan paling banyak kemalangan di AS

Tesla kenderaan paling banyak kemalangan di AS

Dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh LendingTree, Tesla dikatakan menjadi jenama kenderaan yang mencatat kadar kemalangan tertinggi bagi setiap 1,000 pemandu di Amerika Syarikat. Laporan ini menggunakan data insurans yang dikumpul dari 14 November 2022 hingga 14 November 2023.

Analisis oleh LendingTree ini menemui pemandu Tesla terlibat dalam 23.54 kemalangan bagi setiap 1,000 pemandu, dan kemudiannya diikuti oleh Ram, dengan catatan 22.76 kemalangan bagi setiap 1,000 pemandu dan Subaru yang mencatat 20.90 kemalangan bagi setiap 1,000 pemandu. Jenama lain pula mencatat tidak sampai 20 kemalangan bagi setiap 1,000 pemandu.

Sementara itu apabila mengira pula kadar insiden mengikut jenama, Ram berada atas sekali dengan catatan 32.90 insiden bagi setiap 1,000 pemandu, diikuti Tesla dengan catatan 31.13 insiden bagi setiap 1,000 pemandu dan Subaru di tempat ketiga dengan catatan 30.09 insiden bagi setiap 1,000 pemandu.

Melihat pula kepada rekod memandu di bawah pengaruh (DUI), pemandu BMW mencatat jumlah paling tinggi di Amerika Syarikat, iaitu 3.13 DUI bagi setiap 1,000 pemandu, diikuti Ram dengan catatan 1.72 DUI bagi setiap pemandu, dan Subaru sekali lagi di tempat ketiga dengan catatan 1.45 DUI bagi setiap 1,000 pemandu.

Tesla kenderaan paling banyak kemalangan di AS

Analisis LendingTree mengira jumlah insiden pemanduan bagi setiap 1,000 pemandu di semua negeri dalam Amerika Syarikat, dan kategori ini termasuk kemalangan, DUI, memandu laju dan saman.

Kategori di bawah saman adalah termasuk:

  • Memandu dengan cuai atau melulu
  • Penggunaan lorong, memotong atau membelok secara tidak betul
  • Tiada insurans atau lesen untuk mengendali kenderaan
  • Gagal memberikan jalan kepada kenderaan atau pejalan kaki
  • Mengikut rapat kenderaan lain dan memotong bas
  • Tidak memberi lampu memotong
  • Langgar lari melibatkan basikal atau pejalan kaki
  • Kelengkapan tidak berfungsi atau menggunakan jalan yang salah
  • Komprehensif, kesalahan lain

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required