Kementerian Kewangan bakal umum senarai model mewah diesel yang tidak layak terima subsidi

Kementerian Kewangan bakal umum senarai model mewah diesel yang tidak layak terima subsidi

Kementerian Kewangan bakal mengumumkan senarai kenderaan mewah berkuasa diesel yang tidak layak untuk menerima subsidi bersasar di bawah program bantuan subsidi Budi Madani. Menurut menteri kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan, ini merupakan langkah seterusnya yang bakal diambil dalam program rasionalisasi subsidi bahan api diesel, lapor New Straits Times.

Tambahnya lagi lebih perincian berkenaan program tersebut akan diumumkan kemudian. “Tarikh (perlaksanaan implementasi) dan harga akan diumumkan kemudian. Kami perlukan masa untuk elak spekulasi yang boleh membawa kepada penimbunan atau kenaikan harga secara mendadak,” katanya.

Walau bagaimanapun, Amir menerangkan bahawa walaupun sesebuah kenderaan berkuasa diesel itu dikategorikan sebagai kendertan mewah, ia masih boleh diberikan subsidi bahan api sekirannya ia berusia lebih dari 10-tahun. “Walaupun ia diklasifikasikan sebagai kenderaan mewah, jika kenderaan-kenderaan ini ‘sakit’ lebih dari 10-tahun, ia mungkin boleh dipertimbangkan [untuk menerima subsidi],” kata Amir.

Program Budi Madani ini telah diumumkan pada 27 Mei lalu untuk pemilik-pemilik kenderaan berkuasa diesel milik persendirian (Budi Individu), petani kecil serta pekebun kecil komoditi (Budi Agri-Komoditi) di Semenanjung Malaysia dengan pendaftaran dibuka pada 29 Mei.

Kriteria kelayakan bagi pemohon Budi Individu adalah seperti berikut:

  • Warganegara Malaysia
  • Pemilik kenderaan persendirian diesel yang didaftarkan dengan JPJ, kecuali kenderaan mewah diesel yang kurang daripada 10 tahun
  • Kenderaan dengan cukai jalan sah
  • Pendapatan tahunan RM100,000 dan ke bawah (individu dan pasangan)

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required