CCTV dipasang di Lingkaran Tengah Utama antara Kuala Lipis-Gua Musang – rakam si pembuang sampah

CCTV dipasang di Lingkaran Tengah Utama antara Kuala Lipis-Gua Musang – rakam si pembuang sampah

Jangan ingat anda boleh terlepas sekiranya membuang sampah di merata-rata di sepanjang laluan Lebuhraya Lingkaran Tengah Utama (CSR) antara Kuala Lipis dan Gua Musang ya. Ini kerana Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal Dan Pembersihan Awam (SWCorp) Pahang telah memasang kamera litar tertutup (CCTV) di ‘kawasan pencemaran’ sepanjang laluan berkenaan.

Pengarah SWCorp Pahang, Sharudin Hamid, berkata pelbagai usaha telah dilakukan untuk mendidik pengguna jalan, terutama mereka yang melancong semasa cuti sekolah dan cuti perayaan, termasuk mengeluarkan peringatan serta menyediakan tong sampah, namun dianggap kurang berkesan, laporan Berita Harian.

“Kami memasang kamera itu di lokasi-lokasi strategik pada 1 Jun lalu. Setakat ini, terdapat penurunan ketara dalam pencemaran di tepi jalan. Masih ada lagi pengguna kenderaan membuang sampah, tetapi tidak seburuk seperti sebelum ini. Kamera dipasang di lokasi-lokasi yang sebelum ini dipenuhi sampah termasuk botol plastik, bekas polistiren dan tin minuman aluminium, malah ada membuang botol berisi air kencing.

“Nampaknya pemandu sedar ada kamera di kawasan tertentu. Kami kini boleh mengesan mereka yang buang sampah, kenal pasti nombor pendaftaran kenderaan. Inisiatif ini membantu mengubah tingkah laku masyarakat (mengurangkan pembuangan sampah),” katanya.

CCTV dipasang di Lingkaran Tengah Utama antara Kuala Lipis-Gua Musang – rakam si pembuang sampah

Beliau menjelaskan, CCTV terbabit dipasang dengan kerjasama Majlis Daerah Lipis (MDL) yang mempunyai akses kepada rakaman. Di mana mereka yang tertangkap bakal berhadapatan dengan tindakan kompaun dan notis amaran boleh dikenakan pada bila-bila masa jika berlaku kesalahan berulang.

Sebelum ini, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) pernah mengeluarkan kenyataan bahawa membuang sampah dari kenderaan juga boleh dikenakan tindakan di bawah Kaedah 52, Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan 1959 (LN 166/1959) dengan denda maksimum RM300. PDRM berpendapat, tindakan tersebut adalah perbuatan buruk kerana sampah yang dibuang bukan sahaja mencemarkan alam sekitar, malah membahayakan pengguna jalan raya yang lain sehingga boleh menyebabkan kemalangan jalan raya.

Pada April lalu, tular rakaman video yang memaparkan tindakan pengguna CSR yang membuang sampah di sepanjang laluan terbabit ekoran ketiadaan hentian rehat dan stesen minyak di situ. Sebelum ini, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail, berkata, kerajaan negeri mencadangkan pembinaan dua hentian rehat dan rawat, iaitu di antara Bentong dan CSR Raub, selain berhampiran Kampung Kechau Tui di Lipis.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required