Sekolah memandu terlibat amalan korupsi termasuk ‘lesen terbang’ berisiko hilang lesen operasi – Loke

Sekolah memandu terlibat amalan korupsi termasuk ‘lesen terbang’ berisiko hilang lesen operasi – Loke

Kementerian pengangkutan telah memberikan amaran kepada sekolah memandu agar tidak terlibat dengan amalan korupsi termasuklah menawarkan ‘lesen terbang’ atau ‘lesen memandu kopi-o’, kerana jika dikesan melakukan perkara tersebut, mereka bakal berhadapan dengan kehilangan lesen operasi, laporan Bernama.

Menurut Menteri Pengangkutan Anthony Loke, kegiatan rasuah semasa menjalani ujian memandu perlu dihentikan kerana tindakan sedemikian membahayakan nyawa pengguna jalan raya terutama golongan belia. “Sekolah memandu tidak boleh terlibat dalam rasuah. Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak mudah terpedaya dengan tawaran lesen terbang yang diiklankan di media sosial. Jika isu ini tidak dibendung, golongan muda akan menjadi mangsa. Matlamat kami adalah untuk menyelamatkan nyawa,” katanya.

Loke berkata, sistem ujian pemanduan elektronik (e-testing) yang diperkenalkan kerajaan akan mengurangkan potensi amalan tidak beretika seperti rasuah dari berterusan berlaku.

Sekolah memandu terlibat amalan korupsi termasuk ‘lesen terbang’ berisiko hilang lesen operasi – Loke

“Sudah lama kita maklum tentang isu lesen memandu haram ini, tetapi saya lihat perkembangan positif. Walaupun tidak dapat dinafikan masih ada sindiket yang cuba mengeksploitasi sistem tersebut, namun kita akan meneruskan usaha membanteras rasuah,” katanya.

Selain daripada memudahkan proses audit dan pemantauan aktiviti ujian, sistem yang menggunakan penderia dan kamera untuk penilaian ini dijangka mampu mengurangkan amalan tidak beretika. Diperkenalkan awal tahun ini, sistem tersebut sedang diuji, dan sebelum ini dimaklumkan bahawa institut pemanduan diberi tempoh tangguh selama enam tahun untuk membuat peralihan daripada ujian manual kepada ujian elektronik.

Loke menyeru agar institut memandu membiasakan diri dengan sistem tersebut sebelum ia dilaksanakan secara mandatori mulai tahun 2030. Tambahnya, kementerian telah menerima beberapa permohonan daripada institut memandu untuk pelaksanaan e-testing ini, dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sedang memproses. permohonan ini, dengan kumpulan pertama dijangka menerima surat kelulusan mereka tidak lama lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required