Lexus Malaysia siar teaser RZ, LBX – pelancaran EV asas sama dengan bZ4X, SUV hibrid semakin hampir?

Lexus Malaysia siar teaser RZ, LBX – pelancaran EV asas sama dengan bZ4X, SUV hibrid semakin hampir?

Walaupun sudah agak lambat, UMW Toyota Motor nampaknya akan mula memperkenalkan model elektrik ke pasaran Malaysia, bermula dengan jenama mewah mereka, iaitu Lexus. Dalam Instagram, syarikat itu menyiarkan satu teaser yang menampakkan bayang kereta elektrik (EV) RZ.

Ia dapat dikenali melalui lampunya, yang bukan sahaja mempunyai jalur DRL berbentuk tajam, tetapi juga tiga bintik di bawahnya, pada setiap sisi. Walaubagaimanapun, kita masih tidak mengetahui varian RZ mana yang akan dibawa.

Sebagai makluman, RZ dibina atas platform e-TNGA yang sama dengan Toyota bZ4X dan Subaru Solterra, dan di negara luar ia mempunyai dua varian, bermula dengan RZ300e yang menggunakan motor elektrik tunggal 204 PS/265 Nm, bateri 71.4 kWh serta jarak gerak 480 km.

Di atasnya terdapat varian RZ450e pacuan semua roda, dan berkemungkinan ini yang akan tiba di Malaysia. Varian ini ditambah dengan motor belakang 109 PS/170 Nm, sekaligus menyumbang kepada kuasa keseluruhan 313 PS dan membolehkan ia memecut 0-100 km/j dalam masa 5.3 saat. Menggunakan bateri 71.4 kWh yang sama seperti RZ300e, jarak gerak RZ450e bagaimanapun menurun kepada 440.

Jika melihat di negara jiran, Thailand, RZ ini sebenarnya tidak murah, ia dijual antara 3.87 juta baht (RM496,800) ke 4.19 juta baht (RM537,900). Tapi, untuk negara kita, harganya mungkin boleh turut sedikit kerana pengecualian cukai EV import masih lagi

Selain RZ, UMW Toyota juga mengeluarkan teaser ketibaan kereta paling kecil Lexus, iaitu LBX. Ia adalah sebuah SUV segmen B yang menggunakan platform sama dengan Toyota Yaris Cross, dan apabila masuk dalam pasaran nanti, akan diletakkan sebagai produk permulaan, menggantikan UX.

Di pasaran sedunia, LBX ini cuma ada satu versi sahaja iaitu hibrid yang menggunakan gabungan enjin tiga silinder NA 1.5 liter 91 PS/120 Nm dengan motor elektrik 94 PS/185 Nm, menghasilkan kuasa keseluruhan 131 PS. Pecutan 0-100 km/j dapat dihasilkan dalam masa 9.6 saat.

Sekali lagi, model ini juga tidak murah, dengan di Thailand ia dijual pada harga bermula 2.229 juta baht (RM286,100). Tidak seperti RZ yang merupakan kenderaan elektrik penuh, LBX tidak layak untuk mendapat sebarang insentif cukai dan harganya mungkin cuma murah sedikit berbanding sedan ES yang dijual bermula RM320,888.

GALERI: Lexus RZ di acara Toyota Beyond Zero

GALERI: Lexus LBX di Bangkok

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required