Parkir percuma untuk kenderaan elektrik di kawasan bandar sedang dipertimbangkan – Menteri KPKT

Parkir percuma untuk kenderaan elektrik di kawasan bandar sedang dipertimbangkan – Menteri KPKT

Kerajaan sedang mempertimbangkan parkir percuma untuk kenderaan elektrik (EV) di kawasan bandar bagi menggalakkan pertukaran daripada kenderaan pembakaran dalaman (ICE) kepada elektrik. Menurut Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (KPKT) Nga Kor Ming, cadangan tersebut sedang dibincangkan susulan langkah Kementerian Pengangkutan memperkenalkan “plat hijau” untuk EV.

“Buat masa ini kami sedang mengkaji kemungkinan untuk memberikan pengecualian bayaran parkir untuk EV sebagai faktor penggalak untuk lebih ramai membeli EV berbanding kereta bahan api fosil,” kata Nga memaklumkan kepada media selepas menghadiri Persidangan Meja Bulat Asean-China bagi Perumahan dan Pembangunan Urban semalam, laporan The Star.

Ahli Parlimen Teluk Intan itu berkata kementeriannya sedang mengadakan perbincangan dengan majlis tempatan untuk mempertimbangkan kebolehlaksanaan cadangan itu. Beliau memetik ibu negara UK London sebagai contoh, di mana caj kesesakan kira-kira RM90 bagi setiap kemasukan dikenakan ke atas kereta berkuasa ICE yang memasuki bandar manakala EV dikecualikan daripada bayaran parkir.

Bulan lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke mengumumkan struktur cukai jalan baharu bagi EV yang mana 85% lebih rendah berbanding sebelumnya. Beliau juga berkata bahawa nombor plat khas untuk EV kini dalam peringkat akhir pembangunan. Ia juga dikatakan akan termasuk teknologi RFID dan dapat membantu mengenal pasti EV dalam kemalangan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required