EV bakal diberi bingkai plat khas oleh syarikat pengeluar untuk bezakan dengan kenderaan ICE

EV bakal diberi bingkai plat khas oleh syarikat pengeluar untuk bezakan dengan kenderaan ICE

Dalam pengumumam struktur baharu bagi Lesen Kenderaan Motor (LKM) (cukai jalan) kenderaan motor tanpa pelepasan asap/Zero Emission Vehicles (ZEVs) atau kenderaan elektrik (EV), semalam Menteri Pengangkutan Anthony Loke turut memaklumkan kerajaan akan memperkenalkan bingkai plat khas bagi EV.

Menurut Loke, ia bertujuan untuk membezakannya dengan kenderaan enjin pembakaran dalaman (ICE), serta bingkai plat khas itu akan dikeluarkan oleh syarikat pengeluar dan dipasang terus pada kenderaan berkenaan, laporan Bernama.

“Kita akan perkenalkan plat khas, bukan nombor (pendaftaran kenderaan) bagi membezakan kenderaan ZEV dan ICE dalam tempoh terdekat. Plat itu akan dikeluarkan oleh syarikat kenderaan berkaitan, jadi kita akan bekerjasama dengan mereka, seperti bahan yang akan digunakan dan sebagainya. Saya tidak mahu umumkan hari ini, tunggu nanti,” katanya.

Pada Oktober 2023, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengeluarkan notis permohonan cadangan (RFP) untuk pelaksanaan rekaan plat khas (RPK) bagi kenderaan motor tanpa pelepasan gas pencemaran (zero emission vehicle), yang termasuk kenderaan elektrik bateri (BEV) kepada syarikat yang berminat.

Pengeluaran plat khas untuk kenderaan jenis ini (EV) pernah dimaklumkan oleh Loke pada Julai tahun lalu, dengan contoh EV1-EV999 dan selepas itu diikuti oleh EVA, EVB, EVC dan seterusnya, seperti nombor plat biasa yang dikeluarkan mengikut negeri.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required