Proton terima Saga 1985 untuk dipamer di CoE, disumbang keluarga pembeli kumpulan terawal

Proton terima Saga 1985 untuk dipamer di CoE, disumbang keluarga pembeli kumpulan terawal

Proton hari ini menerima sebuah Saga generasi pertama keluaran tahun 1985 untuk dipamerkan di ruang pameran Pusat Kecemerlangan Proton (CoE) di Subang Jaya. Namun kereta berkenaan bukannya milik Proton sendiri, sebaliknya disumbangkan oleh keluarga pemilik kereta tersebut iaitu Allahyarham Encik Ariffin Hew.

Kereta berkenaan diserahkan oleh wakil keluarga Encik Ariffin iaitu isteri arwah sendiri, Puan Rosni Rahmat dan ditemani oleh menantunya, Imran Abdullah kepada naib CEO Proton, Roslan Abdullah. Penyerahan ini juga adalah untuk meraikan 39-tahun usia Proton Saga dalam pasaran.

Encik Ariffin Hew adalah antara pembeli kumpulan pertama Proton Saga ini selepas ia mula keluar dari kilang Shah Alam pada Julai 1985 dan dilancarkan oleh Tun Dr. Mahathir Mohamed (ketika itu Perdana Menteri ke-4 dan juga pengasas Proton) pada 1 September 1985.

Walaupun kereta berkenaan menjadi pengangkutan keluarganya setiap hari dan merakamkan pelbagai memori serta peristiwa hidup, Saga dengan nombor pendaftaran ‘Proton 712’ ini tetap dijaga dengan begitu baik oleh Encik Ariffin yang juga seorang peminat kereta – mungkin ada yang mempersoalkan gril model ‘Megavalve’ yang dipadankan pada kereta ini, namun hakikatnya ia masih mengekalkan cat badan dan juga bahagian dalaman yang masih asal!

Keluarga Encik Ariffin mengambil keputusan untuk menyerahkan kereta ini kepada Proton untuk dipamerkan kepada khalayak awam bagi memastikan legasi yang ditinggalkan oleh allahyarham ini dapat dihargai oleh generasi-generasi akan datang.

“Kami amat berbesar hati dengan sumbangan besar Encik Ariffin Hew. Proton Saga 1985 adalah sebahagian penting dalam sejarah kami, dan untuk mempamerkannya di Ibu Pejabat kami akan memberikan peluang unik kepada pelawat untuk melihat dengan lebih dekat warisan sejarah kami. Pameran ini bukan sahaja meraikan kereta, tetapi semangat inovasi dan kemajuan yang dilalui Proton,” kata Roslan dalam hantaran akaun LinkedIn rasmi Proton.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required