Nissan Elgrand generasi keempat muncul dalam teaser

Nissan Elgrand generasi keempat muncul dalam teaser

Gambar bayangan MPV dalam gelap yang anda boleh lihat ini sebenarnya adalah Nissan Elgrand generasi keempat, yang akan didedahkan secara penuh pada hujung tahun ini, sebelum dilancarkan untuk pasaran Jepun pada tahun hadapan.

Anda mungkin sudah pernah melihat model konsep Hyper Tourer kan? Boleh dikatakan, Elgrand baru ini nanti adalah versi MPV tersebut, tetapi disesuaikan untuk model produksi, dengan rekaan yang masih lagi futuristik. Corak kotak-kotak pada Hyper Tourer juga dilihat ada pada gril serta lampu Elgrand ini sementara bahagian belakangnya menampakkan spoiler yang bersambung dengan bentuk bumbung.

Untuk penggerak, kita boleh menjangkakan penggunaan sistem hibrid e-Power generasi ketiga, yang terdiri daripada enjin tiga silinder turbo 1.5 liter untuk menghasilkan kuasa elektrik, seterusnya menggerakkan kenderaan tersebut.

Nissan Elgrand generasi keempat muncul dalam teaser

Nissan mendakwa, sistem baru ini lebih ringan, lebih senyap sehingga 5.6 dB dan lebih cekap. Penggunaan penggerak lain seperti elektrik bateri (EV) masih tidak diketahui. Selain daripada itu, kita juga boleh menjangka Elgrand ini dilengkapi ADAS ProPilot versi terkini dari jenama itu.

Kali terakhir Malaysia menerima Elgrand secara rasmi adalah pada tahun 2014, dengan model facelift generasi ketiga yang menggunakan enjin V6 3.5 liter NA dan transmisi Xtronic CVT dijual pada harga RM388k. Mungkinkah Elgrand baru ini juga akan tiba? Sebelum ini juga Hyper Tourer Concept pernah dibawa oleh Edaran Tan Chong Motor ke KLIMS tahun lepas.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya 'mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required