JPJ tidak lagi tetapkan KPI untuk jumlah saman, kini tumpukan pematuhan keselamatan jalan raya

JPJ tidak lagi tetapkan KPI untuk jumlah saman, kini tumpukan pematuhan keselamatan jalan raya

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak lagi akan menetapkan petunjuk prestasi utama (KPI) bagi jumlah saman yang dikeluarkan oleh pegawai penguatkuasanya, laporan The Star.

Sebaliknya, agensi penguatkuasaan itu akan mengalihkan fokus daripada jumlah saman yang dikeluarkan kepada peningkatan pematuhan dan keselamatan jalan raya, kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Aedy Fadly Ramli. Di mana operasi penguatkuasaan akan lebih menumpukan kepada rondaan, pemantauan dan tindakan pencegahan bagi mengurangkan risiko kemalangan jalan raya.

“Kami tidak memberi tumpuan kepada pengeluaran saman, sebaliknya memastikan pematuhan dan mengurangkan risiko kemalangan jalan raya. Bahagian penguatkuasaan akan menilai semula KPI saman yang ditetapkan sebelum ini,” katanya,

Tambahnya, langkah JPJ ini selaras dengan hala tuju dasar Kementerian Pengangkutan (MOT) untuk memperkukuhkan strategi penguatkuasaan yang memberi impak lebih besar terhadap keselamatan jalan raya.

Jelasnya lagi, pegawai penguatkuasa sebaliknya akan dinilai berdasarkan keberkesanan operasi dan hasil keselamatan, bukannya jumlah saman yang dikeluarkan.

Bulan lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke menyatakan bahawa KPI JPJ adalah pengurangan kemalangan maut, bukannya jumlah saman yang dikeluarkan kepada pengguna jalan raya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Sell your car, get paid in 24 hours

Renew your car insurance with us, 10% discount!

Use the promo code 'PAULTAN' when you checkout for 10% discount!

Renew Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required