2016-asean-ncap-Nissan-Grand-Livina-1_BM

ASEAN NCAP telah pun menyebarkan beberapa keputusan ujian terbaharunya, termasuklah bagi model MPV Nissan Grand Livina dan kereta kompak Hyundai i10.

Bagi Nissan Grand Livina, pemasangan tempatan dan model facelift tahun 2013, telah menerima markah sebanyak 12.50 dari 16 mata maksimum dan melayakknya menerima penarafan empat-bintang bagi Pelindungan Penumpang Dewasa (AOP). Bagi Pelindungan Penumpang Kanak-kanak, MPV tiga barisan tempat duduk ini menerima 41% markah dengan hanya dua-bintang sahaja. ASEAN NCAP menjelaskan, model MPV ini tidak disertakan dengan peringatan pemasangan tali pinggang keledar atau Kawalan Kestabilan Elektronik, walau pun bagi varian spesifikasi-tertinggi.

Hyundai-i10-Asean-NCAP_BM

Manakala Hyundai i10 menerima pemarkahan paling rendah pada ujian ASEAN NCAP yang dilakukan pada Disember 2015, iaitu hanya mencapai penarafan satu-bintang iaitu 4.40 mata dari 16 mata penuh dalam AOP. Ini menunjukkan kemerosotan markah berbanding model terdahulu yang menerima 7.31 mata (dua-bintang) pada ujian fasa pertama ASEAN NCAP tahun 2013.

i10, yang telah digantikan dengan model baharu di kebanyakan pasaran, yang sebelum ini telah melepasi ujian COP dengan 79% markah dan menerima penarafan empat-bintang. Ini menandakan peningkatan yang signifikan berbanding model pemasangan tempatan yang hanya menerima dua-bintang/48% markah. Kad skor di bawah ada perincian lebih lanjut mengenainya.