Rio_F1

Terdapat perkhabaran pasukan Formula One dari Britain, Manor Racing, telah melepaskan pelumba Will Stevens, dan bakal menggantikannya dengan pelumba dari Indonesia, Rio Haryanto. Malah Haryanto turut dikatakan akan membawa bersama wang sebanyak 10 juta pound sterling (RM60 juta) hasil tajaan syarikat minyak nasional Indonesia, Pertamina.

Memetik laporan The Telegraph, Stevens yang mengalami prestasi kurang memberangsangkan sepanjang musim lalu, juga telah mengumumkan pengundurannya dari pasukan terbabit dan mahu mencari peluang baharu di Amerika Syarikat. Haryanto, 23, menyertai pasukan Campos Racing pada tahun lalu, dan telah menyertai GP2 dan menghabiskan pusingan keempat dengan mendapat tempat pertama sebanyak dua kali.

Ini menjadikan Haryanto sebagai pelumba Indonesia pertama dalam Formula One selepas mendapat superlicense setelah berjaya dalam ujian pemanduan 300 km di Silverstone pada tahun lalu. Jejak langkah yang agak jauh berbanding pelumba Malaysia, Jazeman Jaafar, yang menyertai siri Blancpain dan mengalami kesukaran untuk mendapatkan tajaan sehingga perancangannya menyertai Formula tergendala sehingga tahun 2016.