jeremy-clarkson-top-gear_BM

Kebanyakan ‘kaki kereta’ bersetuju tidak ada sistem transmisi lain yang paling mengujakan ketika memandu selain bermain dengan pedal klac dan tuil gear sistem transmisi manual tradisional, sejajar dengan terma “real men use three pedals”. Tetapi tidak untuk bekas pengacara program televisyen automotif Top Gear, Jeremy Clarkson berhubung posting terbaharunya di Sun Motors.

Jeremy mempersoalkan mengapa orang masih mempertimbangkan untuk memilih transmisi manual sekarang, seolah-olah mereka yang membeli kereta bertransmisi manual berkata, “Saya tak perlukan televisyen dengan alat kawalan jauh. Saya masih lagi boleh berjalan dengan sempurna untuk menukar siaran.”

Beliau menambah lagi, “Mereka yang masih mahu membeli kereta bertransmisi manual adalah dari jenis memilih untuk tidak membeli mesin basuh dan lebih suka membasuh baju di sungai yang terdekat.” Beliau merujuk lebih dari 70% daripada semua kereta yang telah terjual di Britain adalah bertransmisi manual, dengan itu lebih 70% daripada pemilik kereta di Britain adalah ‘gila’.

Fiesta-ST-comparo-4_BM

Sudah tentu Jeremy bukan mencari kontroversi. Beliau mengakui kotak gear manual adalah jawapannya jika anda memandu di litar lumba. Walau bagaimana pun, dengan kebanyakan kereta menghabiskan masanya di dalam persekitaran bandar, beliau menggambarkan transmisi manual merupakan sesuatu yang menjengkelkan.

Transmisi automatik terkini adalah lebh efisien dan efektif berbanding sebelum ini, di mana kebanyakannya mampu menukar gear lebih laju daripada manusia biasa. Sebahagian pengeluar telah menghentikan penggunaan kotak gear manual termasuk Ferrari dan Lamborghini.

Jadi apa pendapat anda berhubung perkara ini? Kongsikan pendapat anda pada ruang komen di bawah.