Outlander_Ext_02

Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) hari ini telah mengambil kesempatan untuk mempertontonkan SUV Mitsubishi Outlander serba baharu sebelum pelancaran sebenar pada April hadapan. Dalam masa yang sama turut mengesahkan tempahan bagi SUV ini telah dibuka secara rasmi.

Outlander SUV ini didatangkan dengan harga pengenalan atas jalan eksklusif RM166,720.00 (termasuk GST dan tanpa insurans) bagi kenderaan yang ditempah dan didaftarkan sebelum 31 Mei 2016. Ia juga ditawarkan dengan pakej waranti selama lima tahun atau 100,000 km, yang mana tiba terlebih dahulu.

Hanya terdapat dalam varian 4WD, kenderaan diimport sepenuhnya (CBU) dari Jepun ini dipadankan dengan enjin petrol 2.4 liter Mitsubishi Innovative Valve timing Electronic Control (MIVEC) yang memberikan kuasa maksimum 169 hp pada 6,000 rpm dan kuasa tork maksimum 222 Nm pada 4,100 rpm.

Kuasa dari enjin dihantar ke keempat-empat roda menerusi kotak gear automatik CVT dan sistem pacuan empat-roda Mitsubishi Multi-Select. Sistem tersebut membolehkan pemandu memilih tiga mod pemanduan iaitu 4WD ECO, 4WD Auto, dan 4WD lock. Gandingan enjin dan sistem transmisi ini mampu membuatkan Outlander 2016 ini mencapai kecekapan bahan api 12.8 km/l jika mod 4WD Eco dipilih.

Outlander_Ext_27

Imej hadapan Outlander ini direka dengan konsep ‘Dynamic Shield’ Mitsubishi yang terbaharu yang menampilkan elemen krom yang menghubungkan lampu hadapan dan lampu kabus serta liang kemasukan hadapan. Mengikut trend kereta baharu di pasaran, Outlander ini dilengkapi lampu hadapan LED berserta lampu nyalaan siang LED bina dalam, bumbung matahari dan roda aloi 18-inci dua-tona yang dibaluti tayar bersaiz 225/55R18.

Pada bahagian dalam pula, ditampilkan sistem infotainmen dengan skrin sesentuh, dan suis kawalan penghawa dingin dua-zon diletakkan di bahagian tengah papan pemuka. Suis kawalan sistem infotainmen, telefon dan kawalan kelajuan turut dilengkapi pada roda stereng Outlander serba baharu ini.

Bagi pengendalian yang lebih sporty, pedal penukar gear turut ditampilkan. Kesemua tempat duduk dibaluti kulit rona hitam. Tiada sistem brek parkir elektronik ditampilkan pada model ini, Outlander masih lagi menggunakan tuil brek tangan konvensional.

Outlander_Int_19

Outlander baharu ini menyediakan ruang kargo yang agak besar berkapasiti 1,608 liter (setelah tempat duduk barisan ketiga dilipat). Ia juga menampil pintu tailgate belakang yang berfungsi secara elektronik.

Untuk ciri keselamatan, ia dilengkapi dengan semua ciri terkini termasuk tujuh-beg udara, Kawalan Stabiliti Aktif (ASC),Kawalan Aktif Mula Terjahan (ASTC) Bantuan Mula Mendaki (HSA), ABS berserta EBD dan Bantuan Brek (BA). SUV ini juga dilengkapi sistem kunci pintar yang membolehkan pengguna membuka kunci pintu dan menghidupkan enjin dengan butang penghidup tanpa mengeluarkan kunci dari poket.

Tiga pilihan warna disediakan iaitu Merah Metalik, Putih Mutiara dan Kelabu Metalik. Jadi, adakah Outlander baharu ini menarik perhatian anda? Kongsikan bersama kami dalam ruangan komen di bawah.