Honda-Civic-Hatchback-Prototype-leak-3_BM

Civic generasi ke-10 yang dikatakan Civic terbaik pernah di bina Honda belum lagi dilancarkan di Malaysia, tetapi pelbagai berita sensasi berkaitan prestasi serta pelbagai variannya berterusan tersebar di peringkat global. Terkini, gambar Civic varian hatchback yang dikhabarkan akan dipertontonkan prototaipnya di Geneva Motor Show 2016 minggu hadapan telah bocor di alam maya. Gambar yang telah disiarkan oleh pihak CarScoop tersebut memperlihatkan bahagian belakang kereta tersebut direka dengan ‘overhang’ yang pendek.

Civic ini mungkin bakal dijadikan platform untuk Civic Type-S seperti diumumkan Honda sebelum ini yang bakal berhadapan saingan seperti Volkswagen Golf GTI dan Ford Focus ST. Manakala persaingan di peringkat yang lebih tinggi melibatkan Golf R dan Focus RS akan diambil oleh Civic Type-R.

Honda telah mengesahkan Civic Hatcback dengan spesifikasi standard akan masuk ke pasaran Eropah pada awal 2017 dijana enjin petrol VTEC Turbo 1.0 liter (127 hp/200 Nm) dan enjin petrol VTEC Turbo 1.5 liter (201 hp/260 Nm). Seperti juga untuk pasaran Civic sedan di Amerika Syarikat, model hatchback ini berkemungkinan akan dilengkapi sama ada dengan kotak gear CVT auto atau manual enam-kelajuan.