honda-city

Menurut IndianAutosBlog, Honda Cars India akan memperkenalkan Honda City facelift pada Deepavali tahun ini iaitu penghujung Oktober 2016. Walau bagaimanapun, jangan cepat teruja kerana belum dipastikan adakah City baharu ini hanya akan ke pasaran India atau pun mungkin dijual di negara lain.

Seperti mana laporan tersebut dikeluarkan, City, yang dilancarkan di India pada tahun 2014, dikatakan mengalami peningkatan termasuk dengan bentangan dalaman baharu berwarna hitam bagi varian yang dikenali sebagai City VX. Selain itu, difahamkan Honda turut mengubah sedikit bahagian luaran model tersebut dengan beberapa elemen yang dipertingkatkan.

Honda City di India kini dijual pada harga bermula 1,100,000 rupees (RM67k). Di negara berkenaan, City dipadankan dengan enjin petrol 1.5 liter i-VTEC dan diesel 1.5 liter i-DTEC, yang digabungkan bersama transmisi manual lima-kelajuan atau CVT auto. Malah laman web berkenaan turut memberitahu, City di India akan ditawarkan dengan transmisi manual enam-kelajuan baharu yang diimplementasi dari Honda BR-V.

Di Malaysia, harga baharu bagi Honda City telah pun diumumkan di mana kini lebih mahal berbanding sebelum ini selepas Honda Malaysia mengumumkan peningkatan harga yang membabitkan semua modelnya. Sebelum itu, Honda City spesifikasi tempatan juga telah diperkenalkan dengan warna badan baharu iaitu Dark Ruby Red Pearl.