Volkswagen_Beetle_Club_Malaysia_-073

Volkswagen Beetle generasi kedua akan “ditamatkan jualannya secara berperingkat’ di Australia disebabkan kemerosotan jualan, laporan CarAdvice. Walau bagaimana pun, Beetle akan tetap dijual di pasaran negara lain di seluruh dunia.

Hanya berada di pasaran berkenaan selama tiga tahun, keputusan itu diambil kerana jualannya kian merosot saban tahun. Pada tahun 2013, hanya 799 unit model Beetle generasi kedua ini terjual. Sementara pada tahun 2015, ia hanya mencatatkan jualan sebanyak 204 unit. Manakala bagi suku pertama tahun 2016, hanya 43 unit sahaja yang terjual.

Walau pun ramai yang memuji Bettle baharu ini kerana ia tampil lebih baik berbanding modelnya, namun tema ‘versi baharu klasik’ ini gagal menambat perhatian pembeli. Berbanding Fiat 500 dan MINI Hatch yang mampu mencatat jualan lebih memberangsangkan berbanding Beetle di negara berkenaan.

Volkswagen_Beetle_Club_Malaysia_-082

Di Australia, Bettle didatangkan dengan satu varian sahaja iaitu enjin 1.4 liter TSI bersama kotak gear manual lima-kelajuan atau DSG tujuh-kelajuan. Ia dijual pada harga atas jalan yang boleh tahan tinggi juga iaitu antara AUD$31,390 (RM97,070) hingga AUD$33,890 (RM102,635), dan terdapat beberapa alasan tersendiri mengapa ia sukar mencatatkan jualan yang bagus di sana.

“Beetle menjadi ‘niche model‘ di Australia, dan kami mengambil keputusan untuk menghentikannya secara berperingkat pada tahun ini,” ujar Volkswagen Australia dalam kenyataan yang dikeluarkan. Selain itu, Beetle juga akan menerima ‘peningkatan yang selayaknya’ bagi model edisi terhad di sana.

“Pastinya Beetle menjadi sebahagian daripada warisan yang penting di peringkat tempatan mahu pun seluruh dunia, jadi untuk mengucapkan selamat tinggal pada Beetle di Australia, kami akan mengeluarkan model edisi terhad dengan menawarkan elemen yang lebih unik,” tambah kenyataan tersebut.

GALERI: Volkswagen Beetle Club Edition di Malaysia