TOL PLUS

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof mengesahkan kerajaan masih belum mencapai keputusan berhubung kenaikan 5% kadar tol di Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) yang dijadual dilaksanakan tahun ini.

Fadillah memberitahu Dewan Rakyat semalam bahawa kerajaan masih berbincang dengan syarikat konsesi tersebut dengan mengambil kira manifesto Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lepas, laporan Bernama.

Katanya manifesto BN itu menyatakan kerajaan tidak akan menaikkan kadar tol bagi lebuh raya menghubungkan antara bandar. Ia hanya melibatkan dua lebuh raya iaitu Lebuhraya PLUS dan Lebuhraya Pantai Timur (LPT).

Di mana kedua-dua lebuh raya itu sahaja yang menghubungkan antara bandar dan negeri-negeri, sementara lebuh raya lain yang berada di sekitar Lembah Klang tidak termaktub dalam manifesto berkenaan.

Bagaimanapun, mengikut perjanjian konsesi, PLUS boleh menaikkan kadar tol 5% di lebuh raya tersebut setiap tiga tahun mulai Januari 2016 hingga 31 Dis 2038.

Ulasan ini adalah bagi menjawab pertanyaan Teo Nie Ching (DAP-Kulai) yang ingin tahu sama ada lebuh raya PLUS akan menaikkan kadar tol pada Jun ini seperti dilaporkan sebelum ini.

Bagaimanapun, katanya kerajaan tetap mengambil langkah membantu rakyat dalam bandar menghadapi beban tol termasuk menamatkan tol di lebuh raya tertentu selain menggalakkan syarikat konsesi menjalankan program rebat dan diskaun untuk pengguna.

“Buat masa ini, belum ada kenaikan. Tunggu sahaja keputusan,” katanya sambil menambah kerajaan telah menyediakan sejumlah peruntukan kepada syarikat konsesi sekiranya bercadang tidak meluluskan kenaikan kadar tol.