Outlander_Ext_33

Selepas bertahun-tahun ‘meninggalkan enjin pengecas turbo berprestasi tinggi kerana ingin tampil dengan enjin yang lebih ekonomikal dan menjimatkan, akhirnya kini Mitsubishi dikatakan akan kembali meneruskan evolusi terdahulu, jika benarlah seperti mana yang dilaporkan oleh Automotive News ini.

Menurut laporan berkenaan, eksekutif syarikat tersebut memberitahu para pengedar di Amerika Syarikat dalam mesyuarat hujung minggu lalu bahawa enjin pengecas turbo akan diperkenalkan di sana, bermula dengan enjin 1.5 liter turbo yang bakal dipadankan pada model crossover baharu pada tahun 2018. Para pengedar mendakwa, ia adalah model kereta baharu iaitu pertengahan antara ASX dan Outlander, ketika ditunjukkan dalam mesyuarat berkenaan.

Turut didedahkan ialah perancangan untuk memadankan enjin 1.1 liter pengecas turbo pada model Mirage dan Attrage akan datang, dengan enjin turbo yang lebih besar bagi Outlander generasi seterusnya. Ketiga-tiga model ini akan memasuki produksi pada tahun 2019.

Timbalan Presiden Eksekutif Mitsubishi Motors Amerika Utara (MMNA) Don Swearinger berkata pada hadirin bahawa beliau dan CEO Ryujiro Kobashi akan ke Jepun bulan ini untuk memujuk syarikat pengeluar berkenaan untuk membina enjin turbo bagi Outlander.

Outlander_Ext_04

Swearingen berkata syarikat memerlukan enjin yang mampu melonjakkan jualan Outlander dalam berdepand dengan peraturan bahan api yang ketat. “Semua orang dalam industri mahu ke arah tersebut,” ujarnya.

Beliau turut memaklumkan pada para pengedar bahawa USA adalah pasaran terbesar Mitsubishi dan mampu mendatangkan keuntungan yang tinggi, sekali gus menjadikan tempat pelaburan terbaik bagi syarikat pengeluar kereta Jepun ini – walau pun hanya menjual kira-kira 100,000 unit kenderaan di sana dalam setahun. “Mereka tahu ini adalah peluang yang terbaik. Jadi dengan adanya peluang ini, pasti ia mampu mendatangkan pulangan yang menguntungkan,” ujar pengerusi dan pengurus besar Mitsubishi Illinois, Ryan Gremore.

Selain itu, terdapat lagi berita baik untuk pengedar di USA di mana mereka menerima peruntukan pemasaran yang dinaikkan untuk tahun 2016. Bukan itu sahaja, dalam mesyuarat tersebut, Mitsubishi turut menayangkan imej baharu bagi pakej kekemasan yang lebih sporty untuk Mirage, Attrage dn ASX – yang mereka labelkan sebagai “SAM” atau “special action model”.

Bukan setakat Mitsubishi, Honda turut memperkenalkan semula enjin turbo menerusi Civic baharu dengan enjin 1.5 liter VTEC Turbo (173 hp/220 Nm) dan juga 2.0 liter turbo (310 hp/400 Nm) pada Civic Type R. Apa pendapat anda mengenai kebangkitan semula evolusi enjin turbo oleh Mitsubishi dan Honda ini. Kongsikan bersama kami.