AES_Camera

Sebanyak RM96 juta telah dikutip dari pesalah trafik yang dikesan menerusi Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) sejak ia mula dikuatkuasa pada September 2012, ujar Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Jumlah tersebut adalah dari 2,034,264 saman yang dikeluarkan tetapi hanya 85% sahaja yang telah dibayar, laporan The Star.

“Berdasarkan analisa yang dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), kadar kematian di 14 kawasan yang cenderung dengan kemalangan menunjukkan penurunan dari 19 hingga 12 kes dalam tempoh lapan bulan pertama selepas AES diimplementasikan,” ujarnya secara bertulis bagi menjawab soalan Hee Loy Sian (PKR-Petaling Jaya Selatan).

Hee bertanya pada kementerian terbabit tentang jumlah saman yang dikutip sejak pelaksanaan AES dan jumlah saman yang telah dibayar.

Menurut kajian Miros, secara purata, kadar pematuhan di kalangan pengguna jalan raya bagi had laju di enam lokasi AES bertambah dari 63% menjadi 91%.

Liow turut menjawab secara bertulis bagi memberikan maklumbalas atas pertanyaan yang dikemukakan oleh Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru), yang ingin mengetahui tentang sistem demirit Kejara. Menurut Liow, sebanyak 4,000 lesen telah digantung oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) di bawah sistem berkenaan antara tahun 2005 dan 2011.