Berapa kelajuan paling laju pernah anda pandu di jalan lurus dan apa perasaan anda ketika mencapai kelajuan tersebut?

Nissan telah menyiarkan video mereka mencatatkan Rekod Dunia Guinness terbaharu – Sebuah Nissan GT-R yang dipandu pada kelajuan lebih 300 km/j, dalam keadaan menggelangsar!

Nissan GT-R 2016 yang digunakan untuk mencatatkan rekod drift dengan kelajuan 304.96 km/j dan sudut drift 30 darjah ini telah ditala dengan bantuan pakar dari Nismo. Ia dipandu oleh Masato Kawabata, juara kejohanan D1 Grand Prix di Jepun, yang turut memandu GT-R berkuasa lebih dari 1000 hp dalam siri kejuaraan tersebut.

Nissan-GT-R-world-record-fastest-ever-drift-3-e1460079871222_BM

GT-R tersebut dikatakan dijana oleh enjin 4.0 liter berkuasa 1,380 hp yang spesifikasi ubahsuainya tidak diperincikan pada video tersebut. Tidak seperti GT-R versi produksi yang memacu ke-empat-empat roda menerusi sistem pacuan empat roda Attesa E-TS Pro, GT-R ini hanya memacu kedua belah tayar belakang sepenuhnya.

Tidak dinyatakan enjin apa yang digunakan pada jentera ini. Tetapi boleh dijangkakan ia masih menggunakan enjin VR38DETT V6 asal GT-R, dengan kit stroker GR40 Greddy Trust yang menaikkan kapasiti asal 3.8 liter enjin tersebut menjadi 4.0 liter, sama seperti jentera GT-R Greddy 35RX yang dipandu Kawabata dalam kejohanan D1GP.

Untuk memastikan keselamatan, rekod ini dibuat oleh Kawabata dan GT-R di kawasan tertutup iaitu landasan kapal terbang sepanjang tiga kilometer, Lapangan Terbang Antarabangsa Fujairah yang terletak di UAE.