malaysian-driving-license-001

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tidak mengeluarkan ‘Good Driving Licence’ (GDL) kepada warga asing di negara ini bagi menjalankan perniagaan menggunakan kenderaan mereka.

Menurut Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad, GDL hanya dikeluarkan kepada warganegara dan penduduk tetap di negera ini yang menggunakan kenderaan untuk berniaga manakala warga asing hanya akan diberikan Lesen Memandu Kompeten (CDL) untuk melayakkan mereka memandu, laporan Bernama.

“Warga asing tidak boleh memiliki CDL. Sekiranya mereka ada, ia adalah palsu kerana JPJ tidak pernah meluluskan lesen berkenaan untuk warga asing di negara ini.

“Mungkin sindiket yang menjual lesen ini kepada warga asing untuk mereka berniaga. Sindiket ini menipu warga asing kononnya mereka akan mendapat kelulusan JPJ dan menjual lesen tersebut antara RM300 hingga RM500,” katanya.

Mengulas lanjut, Ismail berkata warga asing yang memiliki GDL akan disaman dan tindakan mahkamah akan diambil terhadap mereka.

Beliau berkata kenderaan yang digunakan warga asing untuk tujuan perniagaan diklasifikasikan sebagai kenderaan perdagangan dan ia akan disita sekiranya mereka didapati memiliki GDL.

Katanya institut memandu di negara ini tidak boleh meluluskan lesen GDL atau CDL kerana kuasa tersebut terletak di bawah bidang kuasa JPJ.

“Terdapat salah faham tantang isu ini kerana meluluskan lesen CDL atau GDL adalah di bawah kuasa JPJ, tetapi lesen boleh dikeluarkan ejen yang dilantik JPJ seperti Pejabat Pos dan sebagainya,” katanya.