Cloned-cars-1

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah menyita 1,535 kenderaan klon yang dibawa masuk dari Singapura. Menurut Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad, kenderaan terbabit tidak didaftarkan dan ramai rakyat Malaysia khususnya dari Johor telah menjadi mangsa penipuan sindiket berkenaan, laporan NST.

“Kereta klon ini juga dilengkapi dengan pelekat cukai jalan palsu dan apabila pembeli mahu memperbaharuinya barulah mereka sedar kerana dokumen yang dimiliki tidak sah,” ujar Ismail.

Ahli sindiket yang ditangkap akan didakwa di bawah Seksyen 135 (d) Akta Kastam 1967 yang jika sabit kesalahan boleh didenda tidak kurang 10 kali ganda daripada nilai duti kastam atau penjara sehingga empat tahun atau kedua-duanya.

Ketika ditanya berapakah jumlah sebenar sindiket yang berjaya diberkas buat setakat ini, Ismail menjawab angka sebenar masih belum dapat dipastikan.

Namun beliau berkata, pelaksanaan Permit Kemasukan Kenderaan (VEP) yang bakal dikuatkuasakan bagi kenderaan asing yang memasuki Sabah dan Sarawak melalui Indonesia atau pun Brunei tidak lama lagi juga dilihat mampu membanteras kemasukan kenderaan klon ke negara ini. Selain pelaksanaan VEP di pintu masuk Singapura-Johor Baharu dan Malaysia-Thailand tidak lama lagi juga mampu membanteras masalah yang sama.