jpj roadblock-2

Malaysia telahpun menguatkuasakan 100 Peraturan United Nation (UNR) yang telah ditetapkan sebagai standard antarabangsa, menurut laporan Bernama.

Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Seri Ismail Ahmad berkata Peraturan UNR ini telah diiktiraf oleh 51 negara yang menganggotai Forum Dunia untuk Pengharmonian Undang-undang Kenderaan (WP29) untuk memastikan tahap keselamatan kenderaan, termasuk lampu, tayar, sistem brek dan kawalan kestabilan casis.

Beliau turut berkata Malaysia sudahpun menganggotai WP29 sejak 4 April 2006 dan JPJ telahpun diiktiraf oleh UN sebagai ‘Autoriti Kelulusan’ sejak 20 Julai 2012 dan mensasarkan Malaysia akan menguatkuasakan pula 126 Peraturan UN menjelang 2020.

Tambah beliau lagi WP29 menerapkan konsep Aturan Pengiktirafan Bersama yang akan membuka halangan perdagangan teknikal untuk menambahkan lagi keselamatan kenderaan tempatan dan turut merangsang ekonomi.

“Kami berharap implementasi UNR menerusi proses Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) akan mengurangkan kadar kematian ketika kemalangan kepada tiga peratus setiap tahun sehingga 2020 dari enam peratus buat masa sekarang,” kata Ismail.