2016-Volkswagen-Amarok-sketch-1-e1461288101808

Baru-baru ini, Volkswagen Commercial Vehicles telah mempertontonkan beberapa lakaran model pikap Amarok versi facelift. Jangka hayat Amarok telah pun berlangsung sekitar enam tahun, dan model penambahbaikan ini pastinya memberikan imej yang lebih premium.

Ia menampilkan bahagian hadapan yang direka semula termasuklah bampar yang lebih mantap dengan sentuhan perak dan skid plate. Malah lampu kabusnya juga disambungkan ke bampar. Manakala padanan lampu utama yang lebih tebal dengan gril yang lebih berketerampilan. Pada bahagian belakangnya, lampu belakang baharu turut ditampilkan dengan rekaan pencahayaan yang lebih moden.

Di dalamnya, Amarok menampilkan lebih banyak garisan mendatar dan menegak bagi menyerlahkan lagi rekaan papan pemukanya. Malah corong penghawa dingin dan paparan skrin sesentuh juga diposisi semula dengan lebih dekat antara satu sama lain. Butang kawalan sistem suhu baharu juga kelihatan. Perubahan ini menampilkan Amarok umpama ‘sebuah kereta’ bukan sekadar jentera pikap.

Buat setakat ini, Volkswagen tidak menyalurkan sebarang informasi, namun difahamkan penjana kuasanya diberi penambah baikan iaitu menampilkan enjin 2.0 liter EA288 TDI, yang dipadankan dengan transmisi manual enam-kelajuan atau automatik lapan-kelajuan bersama sistem pacuan semua-roda 4Motion. Model semasa Amarok didatangkan dengan enjin diesel turbo tunggal (140 hp dan 340 Nm) atau biturbo (180 hp dan 400/420 Nm).

GALERI: Volkswagen Amarok